W profilaktyce przeziębienia i grypy wskazane jest przede wszystkim spożywanie dużej ilości owoców i warzyw, zwłaszcza tych zawierających witaminę C. W jadłospisie należy uwzględnić również warzywa liściaste, na przykład sałatę.
Przynajmniej trzy razy w tygodniu warto zjeść rybę. Zawiera ona kwas omega 3, który reguluje pracę tak zwanych cytokin. Podwyższony poziom cytokin w organizmie sprzyja chronicznym zapaleniom oraz autoagresji systemu immunologicznego. Odpowiedni poziom omega 3 w organizmie reguluje poziom cytokin, zapewniając prawidłową pracę systemu odpornościowego.
Przeciwzapalne właściwości wykazuje miód - przy czym należy zaznaczyć, że tylko w surowej postaci, to znaczy na przykład nałożony na kanapkę. - Miód w połączeniu z gorącą herbatą traci swoje właściwości - podkreśla Anna Kaczanowska, dietetyk z poradni dietetycznej "Avocado" w Bydgoszczy.
Wskazany do picia podczas chłodnych jesiennych dni jest także napar z lipy oraz z maliny. Rozgrzewająco wpływa również herbatka z dzikiej róży.
Dużą wartość odżywczą mają, wbrew pozorom, mrożone warzywa. Można je dusić na oliwce. - Trzeba jednak zwrócić uwagę na to, czy warzywa zostały zamrożone tuż po zbiorach - wskazuje Anna Kaczanowska. - Taka informacja znajduje się na opakowaniu.
Z diety wyeliminować należy natomiast potrawy smażone. - Warto zastąpić je zupami jarzynowymi - radzi dietetyk. - Choćby krupnikiem lub zupą pomidorową z ryżem.
Jadłospis nie powinien również zawierać warzyw z puszek, ponieważ z uwagi na dużą ilość konserwantów nie mają one właściwości odżywczych.