Składniki:
Karp o wadze do 2 kilogramów
4 duże cebule
25 dag masła
masło i oliwa (pół na pół) do smażenia
sól
mąka
jajka
tarta bułka
Zmiażdżone w moździerzu przyprawy (łyżeczka):
- liść laurowy
- ziarna czarnego pieprzu
- ziarna ziela angielskiego
- 2 ziarna kolendry
Przepis
Oczyszczoną rybę pokrój w dzwonki.
Cebulę pokrój w cienkie krążki.
Dzwonki ryby natrzyj zmiażdżonymi przyprawami i solą. Tak przyprawionego karpia układaj w kamiennym garnku naprzemiennie z warstwą krążków cebuli.
Przykryj naczynie i trzymaj 12 godzin w chłodzie.
Godzinę przed podaniem, posyp każdy kawałek mąką - nadmiar mąki strząśnij z ryby. Panieruj karpia w roztrzepanych jajkach i bułce tartej.
Rybę smaż na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron.
Czytaj e-wydanie »