Nasze menu powstało na bazie Listy Produktów Tradycyjnych z województwa kujawsko-pomorskiego, a prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Podczas świąt wielkanocnych sprawdzi się biała kiełbasa w słoiku czy kaczka z weka. Na liście znajdziemy żur kujawski i kujawiok, czyli wielkanocną babę drożdżową.
Świąteczna szynka kujawska z kością na liście jest od czerwca 2009 roku. Szynkę wieprzową z golonką pekluje się w solance tylko z soli kuchennej. Na wierzchu poprzecinamy ją w "kratkę" i nabijamy goździkami, gotujemy i zapiekamy, dzięki czemu otrzymuje ona słony smak z wyczuwalnym aromatem goździkowo-laurowym. taka szynka była przygotowywana właśnie na Wielkanoc.
Mazurek orzechowy na LPT trafił w 2011 roku. To ciasto na kruchym spodzie, płaskie, niewysokie z warstwą kremu na wierzchu, udekorowane bakaliami. Wersję z masą orzechową przygotowywano we wsi Kaniewo. W tym samym roku pojawiła się na liście wielkanocna baba drożdżowa - kujawiok. Ciasto trafiało do piekarnika dopiero po wyrośnięciu w blaszce - dwukrotnie miało podwoić objętość.
Żur kujawski na liście jest od 7 lat. Dodaje się białą kiełbasę, wędzonkę, jajko na twardo lub grzyby. Żur robi się z ukwaszonej mąki żytniej (razowej) w wodzie, i zaklepany bywa mąką cieńszą żytnią, czyli pytlową.
Czytaj e-wydanie »