https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Gessler w Bydgoszczy: Gęsina zawsze była związana z niepodległością [zdjęcia]

(JPL)
Jednym z elementów obchodów Święta Niepodległości w Bydgoszczy był konkurs na najlepszą potrawę z gęsi.
Jednym z elementów obchodów Święta Niepodległości w Bydgoszczy był konkurs na najlepszą potrawę z gęsi. Andrzej MUszyński
- Gęsina zawsze była związana z niepodległością - mówił Adam Gessler, szef jury konkursu na najlepszą potrawę z gęsi, którą ogłoszono tatar z gęsiej piersi.

Bez gęsi nie ma polskiej kuchni

Jednym z elementów obchodów Święta Niepodległości w Bydgoszczy był konkurs na najlepszą potrawę z gęsi, ogłoszony przez bydgoski Hotel pod Orłem i wydawnictwo Margrafsen, które wydało właśnie książkę "Gęsiowe smakołyki" Kamila Sakałusa i Krzysztofa Grzelińskiego. Jurorzy, którym przewodniczył Adam Gessler, znany restaurator i smakosz, musiało wybrać tę jedyną spośród czterech nadesłanych na konkurs.

W kameralnej sali, w której kapituła jurorska oceniała dania, przyrządzane przez kucharzy hotelu według przepisów czterech finalistek było gorąco. Na początek na stół wjechała zupa z brukwi na gęsinie autorstwa Barbary śliwy z Nowego. - Pięknie pachnie, ale trochę za mało tu gęsi - mówił Gessler.

- Ale pomysł dobry, tym bardziej że brukiew nie jest teraz zbyt popularna - dodała Maria Senska, szefowa Margrafsena, która również zasiadła w jury.

Przeczytaj także: Narodowe Święto Niepodległości w regionie [zobacz zdjęcia]
Zachwyt wzbudził oryginalny tatar z piersi gęsiej pani Anny Kończalskiej z Kowalewa Pomorskiego. - Jestem zaskoczony, nie sądziłem, że surowe mięso gęsie jest tak aksamitne - mówił szef jurorów. - To dla mnie odkrycie, smakuje lepiej, niż wołowy.

Gęś w kolorach tęczy wg przepisu szubinianki Magdaleny Tęczy również okazała się hitem. - Mięso jest kruche, smakuje jak to, które przyrządzała moja babcia - zachwycała się Senska. Do skosztowania była jeszcze pierś gęsi z ananasem Bogusławy Mrzygłód z Łubianki. - To oryginalne połączenie - mówił Gessler. - Chyba jednak zbyt oryginalne.

Ostatecznie po naradzie wybrano tatar. Jego autorka na scenie przyznała, że zdecydowała się na tę potrawę dlatego… że chciała pójść na łatwiznę i nie musieć gęsi piec czy gotować. - Po raz kolejny okazuje się, że najprostsze jest zawsze najlepsze - podsumował Gessler.

Przepis pani Ani wejdzie do menu hotelu, ponadto w nagrodę spędzi weekend w jednym z jego apartamentów. Pozostałe finalistki otrzymały książki oraz zaproszenia na kolację do hotelowej restauracji.

Czytaj e-wydanie »

Komentarze 12

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

S
SANDIEGO

      Może i kucharz z Adama Gesslera jest dobry (choć w to wątpię), to jego publiczne stwierdzenie, że gęsina zawsze była związana z niepodległością, świadczy o jego głupocie. Polska jest teraz niepodległa, więc wszyscy Polacy zajadają gęsinę od rana do wieczora, aż im puch gęsi wychodzi uszami.  :unsure:

t
tofi
W dniu 14.11.2013 o 20:59, SANDIEGO napisał:

  Może i kucharz z Adama Gesslera jest dobry (choć w to wątpię), to jego publiczne stwierdzenie, że gęsina zawsze była związana z niepodległością, świadczy o jego głupocie. Polska jest teraz niepodległa, więc wszyscy Polacy zajadają gęsinę od rana do wieczora, aż im puch gęsi wychodzi uszami. :unsure:

jak jesz czekoladę to złotkiem sra.sz ;)

G
Gość
W dniu 12.11.2013 o 13:00, Gość napisał:

Gęsina jest częścią kulinarnej tradycji Niemiec!

przecież Pomorze i Poznańskie były częścią Niemiec

S
SANDIEGO

  Może i kucharz z Adama Gesslera jest dobry (choć w to wątpię), to jego publiczne stwierdzenie, że gęsina zawsze była związana z niepodległością, świadczy o jego głupocie. Polska jest teraz niepodległa, więc wszyscy Polacy zajadają gęsinę od rana do wieczora, aż im puch gęsi wychodzi uszami. :unsure:

s
swiniopas

a ja kupilem moja polska ges(wierze ze pochodzi z rodzinnych Kujaw), w angielskim sklepie Aldi, za jedne ok 70 zl. Czeka w zamrazalniku na Boze  Narodzenie. Nie bedziemy szamac przeciez angielskiego barachla przy swiatecznym stole gdy takie cudo do nas  gega.

S
SOS

GĘSINA NA ŚW.MARCINA ..........głupoty nie trzeba szukać sama się znajdzie !

x
xxx

Panie Gessler.

 

Szczególnie na chłopskim stole.

Widać,że przez Pana przemawia starość.(mylenie faktów)

G
Gość

Gęsina jest częścią kulinarnej tradycji Niemiec!

u
upon dsVicia

Akurat Adam Gessler to jest w kuchni ktoś. Być może ma i długi, ale to nie zmienia faktu, że o kuchni wie wszystko.

G
Gość
W dniu 11.11.2013 o 19:29, Gość napisał:

Autorytet, który władzom Warszwy jest winien kilkanaście milionów złotych. Drugiego takiego przekręta ze świecą szukać.

 


Autorytet, który władzom Warszwy jest winien kilkanaście milionów złotych. Drugiego takiego przekręta ze świecą szukać.

dokładnie

G
Gość

Autorytet, który władzom Warszwy jest winien kilkanaście milionów złotych. Drugiego takiego przekręta ze świecą szukać.

a
adam

Gessler  tez mieli kogo zaprosic ...

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska