
10 rzeczy, które warto wiedzieć o gęsi, zanim ją zjemy 11 Listopada
Puch z polskich gęsi robi furorę w Kraju Kwitnącej Wiśni. Japończycy wykorzystają go do produkcji zimowych ubrań oraz kołder, zachwalają śnieżno-białą barwę, sprężystość, lekkość i fakt, iż jest ręcznie skubany.
Ba, wyobraźcie sobie, że kołdra z polskiego puchu może kosztować w Japonii nawet 20 tysięcy złotych!

10 rzeczy, które warto wiedzieć o gęsi, zanim ją zjemy 11 Listopada
Zastanawiasz się, co ma święty Marcin do gęsi?
Marcin urodził się na terenie dzisiejszych Węgier, był pustelnikiem. Po śmierci biskupa, wybrano go następcą. Marcin jednak nie chciał przyjąć urzędu, więc - jak głosi legenda - ukrył się w klasztornej szopie. Jego kryjówkę zdradziły jednak gęgające ptaki, które dzieliły z Marcinem szopę. Rady nie było, został biskupem.
Św. Marcin jest patronem żołnierzy i podróżników, ale również jesiennych zapasów.
Wśród jego atrybutów są - gęś na księdze, gęś u jego stóp, dzban, księga

10 rzeczy, które warto wiedzieć o gęsi, zanim ją zjemy 11 Listopada
Luksusowa porodówka dla gęsi, ledy, basen. Tutaj gęsi wiodą wyjątkowo dobre życie.
Mowa o Zakładzie Wylęgu Gęsi w Zakładzie Doświadczalnym Instytutu Zootechniki w Kołudzie Wielkiej. Po starej wylęgarni zostały tylko ściany (i to nie wszystkie) i fundamenty. Inwestycja w Kujawsko-Pomorskiem kosztowała 6,5 miliona złotych
Tutaj zdjęcia luksusowej porodówki dla gęsi

10 rzeczy, które warto wiedzieć o gęsi, zanim ją zjemy 11 Listopada
Gęś byle czego nie zje. Krąży swobodnie po zielonych pastwiskach i łąkach już od wczesnych dni. Raczy się świeżą zieleniną, ziarnem, gdy większość kurczaków jest tuczona paszą i stłoczona na fermach niczym sardynki w puszce