Świąteczne przepisy Magdy Gessler
Znana restauratorka Magda Gessler kilka lat temu uruchomiła kanał na YouTube, na którym zdradza swoje przepisy na potrawy wigilijne. Pokazuje krok po kroku jak przygotować dania, których nie może zabraknąć na świątecznym stole.

Już od 2019 roku na kanale Magdy Gessler na YouTube publikowane są filmy z cyklu "Wigilia z Magdą Gessler".
Dostępne są między innymi nagrania z ośmioma przepisami na Wigilię:
- barszcz czerwony,
- uszka z grzybami do barszczu,
- śledź w oleju,
- domowy majonez,
- śledź w majonezie,
- faworki z karpia,
- kapusta z grzybami,
- barszcz grzybowy.
12 potraw wigilijnych Magdy Gessler
Według tradycji, na wigilijnym stole powinno znaleźć się 12 potraw. Wigilijne dania różnią się w zależności od regionu Polski, są jednak takie, które są przygotowywane w prawie każdym polskim domu. Poniżej prezentujemy listę 12 tradycyjnych potraw wigilijnych:
- Barszcz z uszkami
- Karp
- Pierogi
- Śledzie
- Grzybowa
- Ryba po grecku
- Sałatka ziemniaczana (jarzynowa)
- Kutia
- Kapusta z grochem
- Paszteciki z grzybami
- Krokiety
- Makowiec/piernik
Barszcz z uszkami - przepis Magdy Gessler
Barszcz otwiera wieczerzę wigilijną. Podawany czysty lub z uszkami bądź krokietem. Nieważne w jakiej postaci - nie może go zabraknąć na wigilijnym stole. Jak przygotować pyszny domowy barszcz? Zobaczcie przepis Magdy Gessler:
Karpia wigilijny - przepis Magdy Gessler
Karp to prawdziwy król wigilijnego stołu. W Wigilię podawany najczęściej smażony (w dzwonkach lub w całości), polany sosem lub skropiony cytryną. Choć niektórzy nie przepadają za smakiem karpia, dobrze zrobiona ryba na długo zapadnie w pamięci gości.
Pierogi świąteczne - przepis Magdy Gessler
Pierogi to danie, które w Wigilię pojawia się prawie w każdym domu. Najpopularniejsze na świątecznym stole są te z kapustą i grzybami, chociaż w zależności od regionu można spotkać także warianty z ziemniakami i cebulą lub kaszą. Pierogi wigilijne można przygotować z przepisu Magdy Gessler, który znajdziecie >>> TUTAJ <<<.

Śledzie na Wigilię - przepis Magdy Gessler
Śledzie w różnych postaciach na pewno pojawią się w każdym domu. Można je przygotować na wiele sposób: w oleju, z rodzynkami, pod pierzynką, w śmietanie...
Zupa grzybowa - przepis Magdy Gessler
Zupa grzybowa w niektórych domach jest na Wigilię podawana wymiennie z barszczem lub razem z nim. W niektórych regionach Polski zamiast grzybowej podawany jest np. kompot z suszu. Przepis na tradycyjną zupę grzybową według Magdy Gessler znajdziecie >>> TUTAJ <<<.
Sałatka ziemniaczana (jarzynowa) - przepis Magdy Gessler
Sałatka ziemniaczana (jarzynowa) - tradycyjna polska sałatka, w zależności od regionu może się różnić niektórymi składnikami, ale z pewnością pojawi się na większości wigilijnych stołów. Czasami zastępuje się ją sałatką śledziową.
Kapusta z grochem - przepis Magdy Gessler
Kapusta z grochem - to trochę taka bezmięsna wersja bigosu - idealna na wigilijny stół, jednak nieznana w niektórych regionach Polski.
Makowiec, piernik - przepis Magdy Gessler
Makowiec - coś słodkiego również musi się znaleźć na wigilijnym stole. Najpopularniejszym ciastem jest zdecydowanie makowiec - w formie placka, tortu lub rolady. W Wigilię gospodynie często przygotowują także klasyczny piernik lub pierniczki.
A jakie dania królują w Waszych domach na wigilijnym stole? Czekamy na komentarze!
