Zupa grzybowa - przepis
Zupa grzybowa to obowiązkowa zupa wigilijna na wielu polskich stołach. Popularna jest także jesienią. Nie istnieje jeden przepis na zupę grzybową wigilijną. Ile domów - tyle sposobów przyrządzania zupy grzybowej wigilijnej. Jakie są najpopularniejsze przepisy na zupę grzybową? Jak przyrządzić tradycyjną zupę grzybową wigilijną? Podpowiadamy przepisy na zupę grzybową wigilijną.
Zupa grzybowa wigilijna Magdy Gessler
Tradycyjna zupa grzybowa Magdy Gessler pachnie nie tylko lasem, ale także koperkiem. Wypróbuj przepis na zupę grzybową wigilijną Magdy Gessler.
Składniki:
- 20 dag grzybów suszonych
- 1 rosołowa porcja warzyw (1 seler, 2 pory, 3 marchewki, ¼ kapusty, 1 pietruszka)
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
- 1½ l wywaru mięsnego (najlepiej wołowego)
- pieprz
- 20 dag sera korycińskiego z czarnuszką
- ½ pęczka świeżego koperku (do posypania)
- grzanki (opcjonalnie)
Wykonanie:
Suszone grzyby zamocz na noc w niewielkiej ilości wody.Rano wyjmij grzyby z wody, ale jej nie wylewaj. Pokrój grzyby w paseczki. Warzywa obierz, zetrzyj na tarce. Tylko pora pokrój w paseczki. Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na maśle, w garnku do gotowania zupy. Gdy cebula będzie miękka i przejrzysta, włóż grzyby oraz starte warzywa. Dwa razy zamieszaj, a potem zalej całość gorącym wywarem i dodaj wodę z moczenia grzybów. Gotuj razem, aż wszystkie składniki będą miękkie, a smaki się połączą, czyli przez około 45 minut na małym ogniu. Dopraw hojnie pieprzem. Dwie minuty przed końcem gotowania zupy, włóż do niej ser koryciński pokrojony w kostkę. Posyp zupę koperkiem. Podaj z grzankami lub bez.
Zupa grzybowa wigilijna Ewy Wachowicz
Ewa Wachowicz stawia na bardzo tradycyjny przepis na zupę grzybową wigilijną, jednak na swojej stronie ewawachowicz.pl proponuje wzbogacić ją odrobiną porto - wina portugalskiego.
Składniki:
- 500 g grzybów leśnych
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- ½ kieliszka porto
- 1 l wywaru jarzynowego
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- sól, pieprz
Wykonanie:
Na włoszczyźnie jak do rosołu (pietruszka, marchewka, kawałek selera i pora) ugotować wywar. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić posiekaną cebulę, zeszklić. Grzyby pokroić, delikatnie wymieszać z cebulą i lekko przesmażyć, po czym dodać do wywaru. Na patelnię wlać porto, wymyć smak i przelać do zupy. Gotować do miękkości (przez ok. 15 minut). Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Zabielić śmietaną. Na talerzu udekorować posiekaną natką pietruszki.
Zupa grzybowa wigilijna - Ania Starmach
Zupa grzybowa z przepisu Ani Starmach jest lekka ale bardzo aromatyczna. Jak przekonuje autorka na swoim blogu www.aniastarmach.pl, ta zupa grzybowa błyskawicznie znika z talerza.
Składniki:
- 1 kg grzybów leśnych
- 2 l bulionu warzywnego
- 200 ml śmietanki kremówki
- 2 szalotki
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 1 łyżka masła
- 1 mały ząbek czosnku
- sól, pieprz
Wykonanie:
Grzyby pokroić w grubą kostkę (jeśli kapelusze są bardzo małe, zostawić je w całości). Czosnek, szalotki, tymianek posiekać drobno i przysmażyć na maśle. Do przysmażonego czosnku, szalotki oraz tymianku dodać grzyby i smażyć przez kilka minut. Do grzybów dodać bulion, odlać odrobinę płynu, wymieszać ze śmietanką i wlać całość z powrotem do zupy. Gotować około 10–15 minut. Zagotować ponownie, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z makaronem, lanym ciastem lub grzankami.
Zupa grzybowa - Jadłonomia
A może wegańska zupa grzybowa? Jej smak i aromat skusi każdego! Jadłonomia proponuje przepis na tradycyjną, choć wegańską zupę grzybową.
Składniki:
- szklanka suszonych grzybów
- mała marchewka
- pół pietruszki
- 4 ziemniaki
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- 3 ziarna pieprzu
- ząbek czosnku
- 3 łyżki oleju
- sól do smaku
Zupa grzybowa - Jadłonomia - wykonanie:
Grzyby zalać na noc szklanką zimnej wody, tak by porządnie namokły, odcedzić (wodę zachować). Grzyby pokroić w paski. Na oleju poddusić przez chwilę pokrojony czosnek wraz z zielem angielskim, listkami laurowymi i ziarnami pieprzu. Dorzucić grzyby i dusić przez 2-3 minuty. Dodać pokrojone w kostkę pozostałe warzywa a następnie zalej wodą odlaną z grzybów oraz bulionem. Gotować na małym ogniu przez 20-30 minut. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
