
Filet z dorsza z talarkami z pomidora, ziemniaka i cukinii
Rybę przyprawiamy ziołami poprzedniego dnia, aby po upieczeniu była aromatyczna. Układamy na niej plastry pokrojonego pomidora. Delikatnie ugotowane ziemniaki zapiekamy obok cukinii lub innego ulubionego przez nas warzywa.

Pieczona cukinia z sosem z jogurtu, czosnku i świeżej pietruszki
Cukinie kroimy w talarki i przyprawiamy ulubionymi ziołami. Nabiera wyrazistego smaku posypana ostrą papryczką. Zapiekamy ją w piekarniku przez kilkanaście minut. W tym czasie możemy przygotować smaczny sos, dodając do szklanki jogurtu naturalnego pokrojoną natkę pietruszki oraz przetarty ząbek czosnku.

Szpinakowa potrawka z cebulą i fetą oraz pełnoziarnistym pieczywem z awokado
4 garści szpinaku wrzucamy na patelnie. Dodajemy małą cebulę pokrojoną w drobną kostkę, 1 jajo, przetarty ząbek czosnku oraz 3 plastry sera feta. Całość dusimy. W tym czasie możemy przygotować 2 kromki pełnoziarnistego pieczywa z 1/2 awokado. Gdy szpinak uzyska według nas odpowiednią konsystencję układamy go na talerzu i całość obsypujemy pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi.

Domowa granola z owocami i miodem
Obiad może czasem wystąpić także w słodkiej wersji. Domową granolę z piekarnika warto samemu skomponować, np. z płatków zbożowych, rodzynek, orzechów, suszonych owoców, itp. My zdecydowaliśmy się na płatki jęczmienne, nasiona chia, suszone śliwki, cynamon i orzechy brazylijskie. Wszystko zostało pieczone przez kilkanaście minut aż do uzyskania odpowiedniej chrupkości. Powędrowało na talerz wraz ze świeżymi truskawkami jako pierzynka na jogurcie naturalnym. Na koniec całość osłodziła 1 łyżka miodu spadziowego.