
Te warzywa są dobre na odchudzanie
Najlepsze warzywa na odchudzanie. Co jeść, by przyspieszyć metabolizm i spalanie tkanki tłuszczowej, zwłaszcza tłuszczu z brzucha? Zobacz teraz listę warzyw, które według ekspertów najlepiej pomagają spalić tkankę tłuszczową >>>>>

Brokuły na odchudzanie
Brokuły to jedno z najbogatszych w składniki odżywcze warzyw, jakie można znaleźć, dlatego dietetycy potwierdzają, że to zielone warzywo pomaga kontrolować wagę w okolicach brzucha. Brokuły to warzywo krzyżowe bogate w przeciwutleniacze, które pomagają zmniejszyć stan zapalny w organizmie a poprzez zmniejszenie stanu zapalnego organizm jest w stanie lepiej pozbyć się wagi i wydajniej pracować także w każdym innym obszarze - mówią eksperci. Badania potwierdzają, że brokuły to dobre warzywo na tłuszcz brzuszny. Regularne spożywanie ciemnozielonych warzyw (w tym brokułów i zielonych liściastych warzyw, takich jak jarmuż i szpinak) pomaga zmniejszyć tłuszcz trzewny u otyłych osób.

Marchewka na odchudzanie
Eksperci potwierdzają, że marchewki są pomocne na utracie tłuszczu brzusznego. To warzywa bogate w rodzaj związku roślinnego zwanego luteiną, który - jak wykazały badania - ma właściwości antyoksydacyjne, a także potencjalne powiązania z pomaganiem w dolnej tkance tłuszczowej brzucha. Ponadto żucie surowych marchewek może faktycznie pomóc w metabolizmie. Marchewki są wyjątkowe pod względem zdolności do pomocy w redukcji tłuszczu brzusznego, ponieważ zwiększają metabolizm organizmu. Ponieważ marchewki mają twardą konsystencję, organizm spala więcej kalorii po prostu jedząc - wyjaśniają dietetycy.

Sałata na odchudzanie
Sałata to kolejny produkt, który dostarcza pomocnych składników odżywczych związanych z utratą tłuszczu brzusznego. Jest bogata w luteinę - związek roślinny, który ma potencjalny wpływ na zmniejszenie tłuszczu brzusznego. Związek ten należy do większej grupy związków zwanych karotenoidami, do których należą luteina, likopen i zeaksantyna — wszystkie z nich mają właściwości antyoksydacyjne. Oprócz tego, że są przeciwutleniaczami, niektóre badania potwierdzają, że związki te mogą również pomóc w utracie tłuszczu. Zwiększenie spożycia warzyw bogatych w karotenoidy (w tym warzyw bogatych w luteinę, takich jak sałata) może zmniejszyć tłuszcz trzewny - rodzaj tłuszczu brzusznego zlokalizowanego w pobliżu ważnych narządów jamy brzusznej.