Alergia to odbiegająca od normy nadmierna i nie adekwatna do bodźca reakcja układu immunologicznego na określony związek (alergen), na który nasz organizm uczulił się. Oznacza to tyle, że organizm jest bardzo wrażliwy i silnie broni się przed związkami, np. pyłkami traw, które są obojętne dla większości ludzi, a nasze ciało rozpoznaje je jako obcą, wrogą substancję.
Z pomocą alergikom spieszą firmy farmaceutyczne, które oferują szeroki asortyment leków i suplementów (wyciszają reakcję alergiczną), a także dynamicznie rozwijająca się dziedzina medycyny zwana alergologią.
Niestety, na alergika czyha jeszcze jeden ogromny problem - alergia krzyżowa. Osoba uczulona na pyłki roślinne może także nie tolerować warzyw, owoców czy świeżych i suszonych ziół. W alergii krzyżowej alergicy reagują nie tylko na jeden alergen z danego źródła, ale także na ten sam alergen lub alergen o bardzo podobnym składzie z innego źródła, np. u pacjenta uczulonego na pyłki żyta może pojawić się szereg objawów (ból brzucha, biegunka) po zjedzeniu musli z ziaren innych zbóż.
Kiedy jesteśmy uczuleni na pyłki traw, powinniśmy wykreślić ze swojego jadłospisu orzeszki ziemne, rośliny strączkowe czy soję. Jeśli wykryto u nas alergię na pyłki krzewów i drzew wcześnie kwitnących, unikajmy pomidorów, orzechów i anyżu. Wszystkie osoby uczulone na pyłki roślinne powinny zrezygnować z dodatku do potraw świeżych i suszonych ziół, szczególnie rumianku! Zaszkodzić może także kubek herbaty ziołowej.
Jeśli nasz organizm uczulił się na chwasty i ambrozję, nie jedzmy selera, marchewki, ogórka i dyni, a z owoców unikajmy jedzenia bananów, melonów, orzechów i nasion słonecznika.
Gdy psikamy, z nosa leje się katar, a za oknami rośnie brzoza, olcha, czy leszczyna - prawdopodobnie jesteśmy uczuleni na ich pyłki. W tej sytuacji znacznie ograniczmy spożywanie ziemniaków, marchewki, jabłek, kiwi, śliwek i wiśni.
Bardzo często pojawia się także alergia na kurz domowy, a dokładniej na zawarte w nim roztocza. Aby nie doprowadzić do zaostrzenia objawów alergii, lepiej nie spożywać krewetek i skorupiaków.
Czytaj e-wydanie »