MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Oto skutki uboczne jedzenia wiśni. To się dzieje z organizmem, gdy jesz wiśnie. Te osoby powinny je włączyć do diety

Magdalena Walczak-Grudzka
Opracowanie:
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wiśnie są smaczne i bardzo lubiane przez wielu. Te małe, soczyste owoce mają potężną wartość odżywczą. Wiśnie oferują wiele zalet, dzięki czemu są pożywieniem, które warto włączyć do diety - jako przekąskę, sok lub dodatek do jogurtu, sałatki owocowej czy deseru. Świeże, mrożone czy suszone wiśnie są pysznym sposobem na poprawę zdrowia. Odkryj właściwości wiśni - sprawdź, co się dzieje z organizmem, gdy jemy wiśnie.

Wiśnie - oto właściwości tych owoców

Wiśnie stanowią znacznie lepszy wybór w diecie, niż czereśnie. Należą do najbardziej wartościowych owoców - badania pokazują, że regularne jedzenie wiśni wspiera zdrowie i ochronę przed takimi chorobami, jak cukrzyca typu 2, choroby układu sercowo-naczyniowego i nowotwory, a ponadto inne schorzenia na tle zapalnym. Korzyści zdrowotne z jedzenia tych kwaśnych owoców można czerpać w krótkim czasie - efekty można zobaczyć już nawet po kilku dniach spożywania wiśni.

Szczyt sezonu na wiśnie trwa od połowy lipca aż do końca sierpnia.

Wiśnie dostarczają do organizmu szereg niezbędnych składników, a tym witaminy C i A, a także związki mineralne i antyoksydacyjne. W wiśniach występują także inne przeciwutleniacze z grupy polifenoli, takie jak flawonoidy, flawonole (kemferol i kwercetyna), kwasy fenolowe, a także karotenoidy - oprócz alfa- i beta-karotenu także luteina i neoksantyna. Wiśnie mają niewiele cukrów i kalorii, a za to sporo błonnika.

To Cię teraz może zainteresować

Ile wiśni można zjeść dziennie?

Zalecana dzienna porcja wiśni to ok. 450 g a w przypadku soku wiśniowego są to dwie duże szklanki (po 250 ml). Wiśnie można jeść o każdej porze dnia, a ze względu na swoje działanie i niską zawartość cukrów polecane są zwłaszcza wieczorem.

Można sięgać po sok wiśniowy - najcenniejsze właściwości wykazuje stuprocentowy sok tłoczony z wiśni bez dodatku cukrów. Najlepiej jednak sięgać po całe, pełne soku owoce świeże, ewentualnie mrożone, które zawierają też miąższ bogaty w błonnik i inne ważne związki.

Kto nie może jeść wiśni?

Wiśnie są na ogół dobrze tolerowane przez zdrowe osoby, jednak warto pamiętać, że obfitują w fermentujące związki cukrowe, takie jak sorbitol. Spożycie nadmiernej ilości wiśni może powodować nieprzyjemne objawy, takie jak gazy i wzdęcia, a także kolki, ból brzucha i biegunkę.

U niektórych osób po zjedzeniu wiśni może wystąpić reakcja alergiczna, spowodowana uczuleniem na te owoce, alergią krzyżową na określone pyłki, a także reakcją na środki ochrony roślin.

To się dzieje z organizmem, gdy jemy wiśnie. Te osoby powinny włączyć je do diety

Wiśnie to dla wielu osób najcenniejszy letni owoc. Świetnie smakują w deserach na bazie czekolady, a także jako dodatek do sosów mięsnych. Można ugotować z nimi orzeźwiający kompot wiśniowy czy sporządzić domowy sok z wiśni a także nalewki. Wiśnie chętnie dodajemy do deseru lub zajadamy się nimi prosto z drzewa.

Warto wiedzieć, jakie są skutki jedzenia wiśni. Sprawdź, co się dzieje z organizmem, gdy jemy wiśnie:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska