Agata Wodzień-Nowak
redaktor onlineStrefa AgroBydgoszcz
1922 materiały
Od ponad 10 lat zajmuję się zawodowo tematyką rolnictwa, żywności, ogrodnictwa i społeczności wiejskiej.
Za cel w swojej pracy w serwisie Strefa Agro stawiam sobie przekazywanie skomplikowanych zagadnień w sposób jasny, przystępny i zrozumiały dla szerokiego grona odbiorców.
Jako redaktorka Strefy Agro piszę zarówno o aktualnych wydarzeniach, jak i o ponadczasowych trendach i wyzwaniach stojących przed rolnictwem. Interesują mnie również zagadnienia społeczne, jak współczesne postrzeganie rolnika czy te w bardzo praktyczny sposób związane z żywnością, np. prawidłowy sposób przechowywania jajek.
Chcę, by artykuły były interesujące zarówno dla rolników, jak i dla osób, które chcą dowiedzieć się więcej o tej ważnej dziedzinie.
Jak widzę współczesne polskie rolnictwo?
Rolnictwo jest bardzo ważną częścią polskiej gospodarki i wciąż dynamicznie się zmienia, opowiadając na potrzeby i wyzwania XXI wieku. Sektor agro rozwija się i przechodzi technologiczną, cyfrową ewolucję, a czasem mam wrażenie, że wręcz rewolucję. Rolnictwo precyzyjne przy pomocy nowoczesnych narzędzi pozwala lepiej planować, szacować i wychodzić naprzeciw potrzebom roślin czy zwierząt.
Polskie rolnictwo coraz śmielej specjalizuje się, a rolnicy podnoszą kompetencje, z szacunkiem traktując ziemię, jako warsztat pracy. Podobnie jak inne sektory gospodarski jest też obszarem wrażliwym na tym, co dzieje się na światowych rynkach.
Globalne wyzwania, a może wprost problemy, docierają i do naszych gospodarstw. Zmiany w handlu, zaburzenia w łańcuchach dostaw związane np. wojną na Ukrainie, unijnymi regulacjami. Dużą rolę odgrywają czynniki zewnętrzne, jak warunki atmosferyczne, a produkcja pod chmurką jest narażona na susze, nawałnice czy wymrożenia. W rolnictwie jednak nie ma czasu na przerwy i przestoje.
To sektor strategiczny, bo zapewniający bezpieczeństwo żywnościowe. Z jednej strony liczą się światowe trendy, a z drugiej lokalność, którą konsumenci zaczęli na nowo doceniać. Świadome zakupy i zrównoważony rozwój jako silne trendy powodują, że zakupy prosto od rolnika są modne i poszukiwane. Przykładem są regionalne e-bazarki z bazą produktów i kontaktów bezpośrednio od producentów. Duże znaczenie ma wsparcie - dopłaty bezpośrednie i inne formy pomocy z budżetu unijnego i krajowego.
O tym wszystkim piszę na Strefie Agro, serwisie, który ma przynosić użyteczną wiedzę, praktyczne porady, ważne doniesienia. Jest miejsce na inspiracje i ciekawostki. To miejsce dla rolnictwa, konsumenta i powiązanych z nimi obszarów. Zachęcam do kontaktu: [email protected].
Krótko o mojej historii pracy dziennikarskiej
Dziennikarstwo jest ze mną od ponad 20 lat, kiedy swoje pierwsze kroki stawiałam w gazetkach szkolnych. Gdy pierwszy numer trafił w moje ręce, poczułam, że coś ciągnie mnie, by być z drugiej strony.
Najważniejszym doświadczeniem u progu pracy zawodowej było jednak 5 lat spędzonych w redakcji studenckiego Radia Uniwersytet. Jako reporterka i prowadząca program informacyjno-publicystyczny miałam znakomitą okazję rozmawiać na antenie ze zróżnicowanymi, wspaniałymi gośćmi.
Pracę zawodową od 2012 roku związałam z dziennikarstwem internetowym, pojawiając się także na łamach papierowych wydań Gazety Pomorskiej i innych tytułów Polska Press Grupy. Miałam tu również prawdziwą przyjemność prowadzić program rolniczy Agro Pomorska, co dało mi możliwość zdobycia doświadczeń pracy po obu stronach kamery. Dziś współtworzę redakcję serwisów tematycznych Polska Press Grupy.
Ważą się losy Link4. PZU decyduje o przyszłości swojej spółki
Decyzje dotyczące przyszłości Link4, jednej z kluczowych spółek należących do Grupy PZU, mają zapaść do końca pierwszego kwartału 2025 roku. Informację tę...
Karp już szykuje się na święta, ale jest z nim problem. Cena zaskoczy?
Konsument staje się coraz wygodniejszy, szuka nowości, także wśród ryb, co widać po wyborach młodego pokolenia. Trendy jednak przemijają, a potem i tak wracamy...
Ceny masła dopiero się rozpędzają. Wygląda na to, że do świąt nie zwolnią
Kostka masła za 3,99 zł to już rzadko widziana okazja. Promocje spadły z gazetek niczym ostatnio liście z drzew. Wygląda na to, że to nie koniec podwyżek. O...
Rolniczka przechodzi na emeryturę, ale chce dalej prowadzić gospodarstwo. Co z KRUS?
W przyszłym roku planuję przejść na emeryturę, skończę 60 lat, ale nadal chcę prowadzić gospodarstwo. Moja kwartalna składka KRUS będzie pomniejszona o część...
Mięso premium podbija Polskę, a dzięki temu na wsi kwitnie biznes
– To może być fajny biznes, bo i zapotrzebowanie na takie mięso jest niesamowite – przekonuje Andrzej Klonecki, rolnik, hodowca i propagator przyzagrodowej...
Skoro krowy na wsi są trujące, to kto pozwala otwierać lakiernie w mieście?
Bez zmian, to nie ma sensu - mówi o dalszym prowadzeniu gospodarstwa rolnik z młodego pokolenia. Przedsiębiorczy gospodarz wskazuje wprost, że polscy rolnicy...
Zaduszki, dziady i ogniska na rozstaju dróg. Tak kiedyś pamiętano o zmarłych
Wszystkich Świętych i Zaduszki przeżywane na początku listopada to okazja, by wspomnieć dawne ludowe wierzenia i obrzędy, np. zwyczaj dziadów proszalnych. Czy...
Ile pensji potrzeba, żeby kupić kawałek ziemi? Policzyliśmy
Jeśli przygotowujesz się do sprzedaży lub zakupu ziemi rolnej, sprawdź, ile wynoszą średnie ceny gruntów ornych. Aktualne stawki w 2024 roku podaje GUS. Nie...
Tak możesz sprzedawać swoje wyroby bez podatku i to legalnie
Rolnik z województwa podlaskiego chce rozszerzyć swoją działalność o gospodarstwo rybackie ojca i rozpocząć sprzedaż wędzonych ryb. Poprosił o wyjaśnienie...
Wykopki w PRL. Na koniec było ognisko i pieczone ziemniaki
Powoli kończy się czas tegorocznych wykopków. Na dużych rolniczych plantacjach służą do tego specjalistyczne kombajny, w przydomowych ogródkach kopanie odbywa...