Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Babka razowa Zdzisi

MARIETTA CHOJNACKA [email protected]
Tym, którzy nawet podczas świątecznego obżarstwa nie zapominają o zdrowym żywieniu, na pewno przypadnie do gustu przepis na babkę razową.

Pewnego razu na angielskim wyskoczyła z nią Zdzisia Kiedrowicz z Charzyków, entuzjastka zdrowego życia i chodzenia po rozżarzonych węglach.
Przepis sprawdza się moim domu o każdej porze roku. Na Wielkanoc w zalewie tuczących ciast będzie oryginalny, smaczny i z mnóstwem ... błonnika. A co ważne jest łatwy do wykonania.

Zatem 2 szklanki mąki razowej (do kupienia na stoiskach ze zdrową żywnością) i 1 łyżeczkę sody oczyszczonej wymieszać z 2 łyżeczkami cynamonu. Rozpuścić pół kostki tłuszczu i pół szklanki mleka. Ubić 1 szklankę cukru - może być trzcinowy z 2 jajkami, dodać wanilię lub cukier waniliowy. Połączyć wszystko.
Rozgnieść trzy banany, dodać według uznania pestki słonecznika albo dyni, ziarna sezamu, kokos albo rodzynki. Łącznie powinna być szklanka tych dodatków. Wyłożyć na wysmarowaną blachę keksową i piec w nagrzanym piekarniku około 40 minut.

Babka jest lekko wilgotna i smakuje dobrze nawet przez kilka dni. Smacznego.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska