Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Najlepszy przepis na pączki. Sprawdź przepisy znanych kucharzy [Gessler, Starmach, Nigella Lawson - 8.02.2018]

mz
Sprawdź przepis na najlepsze pączki według Magdy Gessler, Ani Starmach i Nigelli Lawson.
Sprawdź przepis na najlepsze pączki według Magdy Gessler, Ani Starmach i Nigelli Lawson. archiwum Polska Press
Poznajcie przepis na pączki według Magdy Gessler, Ani Starmach i Nigelli Lawson. Który z tych przepisów na pączki jest najlepszy Każdy jest trochę inny - wybierzcie ten, który najbardziej przypadnie Wam do gustu. Dzięki temu w tym roku na pewno upieczecie najlepsze pączki!

Przepis na pączki Magda Gessler Ania Starmach Nigella Lawson

Szukacie najlepszego przepisu na pączki? Co roku macie ten sam problem: próbujecie zrobić pączki, a one nie wychodzą? Spróbujcie sprawdzonych przepisów znanych kucharzy: Magdy Gessler, Ani Starmach i Nigelli Lawson. Który z tych przepisów na pączki podoba Wam się najbardziej?

Spróbujcie tego przepisu na pączki autorstwa Magdy Gessler:

Tłusty czwartek 2018. W tym roku tłusty czwartek przypada 8 lutego. W ten dzień będziemy zajadać się głównie pączkami. Szukacie dobrych przepisów? Mamy dla was sprawdzony przepis na PĄCZKI MAGDY GESSLER. Przepis na pączki nie jest skomplikowany. Sprawdźcie!Przepis na pączki Magdy Gessler znajdziesz na kolejnych slajdach --->"Świeże, pyszne, pachnące". Najsłynniejsza cukiernia w Warszawie przygotowuje się do tłustego czwartkuŹródło: Agencja TVN/x-news

Przepis na pączki Magdy Gessler. Idealny na tłusty czwartek!

Magda Gessler przepis na pączki

Magda Gessler podzieliła się swoim przepisem na pączki. Jak upiec pączki według przepisu słynnej restauratorki? Oto przepis na pączki według Magdy Gessler:

Składniki:
mąka szymanowskaok. 2 kg
cukier300 g
jajka 30 sztuk
masło500 g
mleko500 ml
cukier waniliowy z prawdziwej wanilii2 opakowania
sól0,5 łyżeczki do kawy
swieże drożdże100 g
konfitura z płatków róż lub powidła śliwkowe
smalec2,5 kg
domowy lukier500 g
skórki pomarańczowe kandyzowane100 g

Przygotowanie:
Do mleka dodać 100 g cukru i pokruszone drożdże, podgrzewać mieszając, aż drożdże i cukier się rozpuszczą. Do ciepłego mleka z drożdżami (ok. 30-35 st. C) wsypać szklankę mąki, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Z 20 jaj oddzielić żółtka od białek. Żółtka, 10 całych jaj, 200 g cukru, wanilię i sól podgrzewać mieszając trzepaczką rózgową do temp. ok. 30-35 st. C.

Kiedy zaczyn drożdżowy podwoi objętość wymieszać go w dużej misce z masą jajeczną. Wsypać 1,2 kg mąki i dokładnie wymieszać rękoma. Wyrabiać, podsypując mąką, aż ciasto nabierze gładkiej konsystencji i przestanie kleić się do rąk. Na koniec dodać roztopione masło. W zależności od wilgotności mąki, wielkości jaj i wilgotności powietrza można zużyć od 1,2 do 1,7 kg mąki.

Wyrobione ciasto przykryć suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny. W trakcie rośnięcia dwukrotnie krótko wyrobić ciasto rękoma.

Wyrośnięte ciasto podzielić na mniejsze porcje, formować z nich ruloniki i kroić je na małe kawałki. Każdy spłaszczyć. Na środek włożyć łyżeczkę nadzienia, zawinąć brzegi i zlepić je jak sakiewkę. Toczyć w dłoniach każdy pączek nadając mu kulisty kształt. Układać na oprószonej mąką stolnicy zlepieniem do dołu. Przykryć suchą ściereczką i zostawić w cieple do wyrośnięcia na 30-45 minut.

W rondlu rozgrzać smalec do temp. 180 st. C (kawałek ciasta wrzucony do tłuszczu zaczyna natychmiast się smażyć i skwierczeć) i smażyć pączki porcjami, obracając je w trakcie smażenia jeden raz. Osączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym, kiedy przestygną polać lukrem i posypać skórką pomarańczową.

Przepis na pączki Magdy Gessler pochodzi ze strony: smakizycia.pl.

Ania Starmach przepis na pączki

A jak pączki robi pokolenie młodych, polskich kucharzy?

- Puszyste, mięciutkie, nadziane pyszną, różaną konfiturą – takie muszą być pączki! Najlepsze to te polane lukrem - zachwala na swojej stronie Ania Starmach. Jak zrobić takie pączki?

Poznajcie przepis na pączki według Ani Starmach:

Składniki (na ok. 40-50 sztuk):
1 kg mąki
80 g świeżych drożdży
120 g cukru
500 ml mleka
7 żółtek
1 jajko
100 g roztopionego masła
1 kieliszek spirytusu
skórka z cytryny
sok z 1 cytryny
2 kg tłuszczu do smażenia (najlepszy jest tradycyjny smalec)
400 g konfitury do nadziewania
cukier puder do posypania lub lukier

Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, masło powinno być roztopione, mleko podgrzane.

Przygotuj zaczyn: w misce wymieszaj drożdże z 30 g cukru, 150 g mąki i 500 ml mleka, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut. Zaczyn powinien podwoić lub potroić swoją objętość.

Zaczyn przełóż do dużej miski (lub miski robota kuchennego), stopniowo dodawaj pozostałe składniki, pamiętając, aby masło dodać na samym końcu. Ciasto wyrabiaj aż zacznie odklejać się od dłoni (około 10 minut, możesz też użyć robota kuchennego z hakiem do wyrabiania ciasta).

Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce (powinno podwoić swoją objętość, jeśli tak się nie stanie, daj mu czas, czasem wyrasta 1,5 h).

Wyrośnięte ciasto podziel na małe części, najlepiej odmierz kawałki o wadze 40-50 g (dzięki temu pączki będą idealnie równe).

Kawałki ciasta lekko rozpłaszcz, na środku każdego połóż łyżeczkę nadzienia, zlep brzegi, uformuj kulkę i przełóż na blachę/tacę obsypaną mąką.

Pączki przykryj ściereczką i odłóż do wyrośnięcia na 20 minut.

Tłuszcz rozgrzej w dużym garnku do temperatury 175-180 stopni (najlepiej użyć termometru, jeśli nie masz, zrób test na małym kawałku ciasta – jeśli szybko wypłynie i się zarumieni, tłuszcz jest dostatecznie gorący).

Ostrożnie zanurzaj pączki w tłuszczu, przewracaj na drugą stronę szpikulcem, smaż na złoty kolor.

Kiedy pączki wystygną, posyp je cukrem pudrem lub polej lukrem.

Przepis na pączki Ani Starmach pochodzi ze strony aniastarmach.pl.

Nigella Lawson przepis na pączki

Zagraniczni kucharze również dzielą się swoimi przepisami na pączki. Hitem są minipączusie autorstwa Nigelli Lawson. Dzięki ich małym rozmiarom można ich zjeść naprawdę dużo, ale trzeba się spieszyć, bo szybko znikają! Poznajcie przepis na pączki według Nigella Lawson:

Składniki:
125 ml mleka
15 g masła
250 gram mąki chlebowej użyłam typ 650
20g drożdży
1⁄4 łyżeczki soli
2 łyżki cukru
1 duże jajko
2 łyżki dżemu truskawkowego
olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:
Z drożdży, łyżki mąki, mleka i cukru robimy rozczyn, zostawiamy wymieszane na 10 minut, żeby drożdże wystartowały.

W tym czasie rozpuszczamy masło, mieszamy je z mlekiem. Mieszanka ma być letnia.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy mleko wymieszane z masłem, rozczyn drożdżowy, sól, cukier puder, jajko i wyrabiamy ciasto. Można wrzucić je do maszyny, która je wyrobi lub wyrabiać ręcznie około 10 minut. Ciasto powinno być jędrne i nie kleić się do rąk.

Miskę z wyrobionym ciastem nakrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, niech podwoi objętość.

Następnie ciasto uderzamy pięścią, aby je odgazować.

Blat przesypujemy mąką i wałujemy ciasto na grubość 2 cm. Wycinamy koła o średnicy 4 cm, wycinałam je kieliszkiem. Turlamy w rękach, aby powstały kulki, palcem robimy dołek, nakładamy dżem truskawkowy i zaklejamy ciasto.

Ulepione mini pączusie odstawiamy w podsypane mąką miejsce, sklejeniem w dół. Niech urosną przez 30 minut.

W garnku lub rondlu nagrzewamy olej do temperatury 190 *C. Pączki smażymy tak jak tradycyjne z obu stron na złoty kolor, aby wiedzieć czy w środku są już wypieczone możecie sprawdzić wykałaczką, jeśli jest sucha, pączki są już wysmażone.

Odsączamy je chwilę na ręcznikach papierowych, następnie turlamy w misce z cukrem. Odstawiamy do wystudzenia.

Przepis na pączki Nigelli Lawson pochodzi ze strony nigella.com.

"Świeże, pyszne, pachnące". Najsłynniejsza cukiernia w Warszawie przygotowuje się do tłustego czwartku
Źródło: Agencja TVN/x-news

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska