Producentem kiełbasy są Zakłady Mięsne "OLEWNIK-BIS" Sp. z o.o. w Drobinie. Bakterie "Listeria monocytogenes" wykryto w jednej z pięciu próbek produktu badanych w ramach urzędowej kontroli Inspekcji Weterynaryjnej. Spożycie kiełbasy z partii o numerze 04128 i terminie przydatności do spożycia 15.07.2018 może być groźne dla zdrowia. Producent kiełbasy rozpoczął proces wycofywania kwestionowanej partii produktu. Proces ten jest nadzorowany przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Zgodnie z przepisami prawa żywnościowego Zakłady Mięsne „OLEWNIK-BIS” Sp. z o.o. poinformowały konsumentów o wycofaniu produktu i możliwości jego zwrotu do miejsca zakupu.
- Bezpieczeństwo zdrowotne naszych konsumentów jest dla nas najważniejsze. W obecnej chwili wraz z działaniami naprawczymi prowadzimy wnikliwe obserwacje mające na celu ustalenie przyczyny potencjalnych niezgodności - czytamy w oświadczeniu firmy.
GIS ostrzega, że nie należy spożywać kiełbasy o numerze partii wskazanej w komunikacie, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Bakteria może wywołać chorobę o nazwie listerioza, która szczególnie groźna jest dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością.
Objawy listeriozy:
- u kobiet w ciąży, po okresie inkubacji trwającym około 3 tygodni, pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka.
- u osób dorosłych najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia.
- u osób starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy.
Sprawdź nasze inne informacje i porady