Pokaźnych rozmiarów rodzinne porcje gęsiny, wygrane w konkursach prowadzonych m.in. w „Gazecie Pomorskiej”, w sobotę odbierali mieszkańcy całego regionu. W Grudziądzu wręczano je na Rynku. - Mam rodzinny przepis, według którego przyrządzę gęś. Na św. Marcina przyjedzie rodzina i wspólnie zjemy pyszny obiad - mówiła Aleksandra Mikołajek odbierając tuszkę od Krzysztofa Pokory, szefa grudziądzkiej delegatury urzędu marszałkowskiego. To właśnie marszałek województwa jest głównym organizatorem konkursu i fundatorem gęsiny na obiad w dniu Narodowego Święta Niepodległości.
Odbierając gęsinę swój przepis na jej przyrządzenie zdradził nam też Sławomir Ziółkowski: - Jabłuszka do środka, piec tyle godzin ile kilogramów waży i zjeść z rodziną popijając dobrym winkiem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!