https://pomorska.pl
reklama

Brukiew, czyli karpiel. Zapomniane warzywo na pyszną zupę i nie tylko. Zbierzesz je jeszcze w listopadzie. Sprawdź, jak je uprawiać

Katarzyna Laszczak
W Polsce najczęściej uprawia się brukiew Wilhlemburską i jej typy, takie jak Nadmorska (na zdjęciu), Kaszubska, Saba. Jednak to warzywo ma bardziej zróżnicowane kształty i kolory.licencja
W Polsce najczęściej uprawia się brukiew Wilhlemburską i jej typy, takie jak Nadmorska (na zdjęciu), Kaszubska, Saba. Jednak to warzywo ma bardziej zróżnicowane kształty i kolory.licencja Picasa user Seedambassadors/wikimedia.commons CC BY-SA 3.0
Brukiew, znana też jako karpiel oraz kwaki, to wartościowe, ale nieco zapomniane warzywo korzeniowe, które zbiera się jesienią, nawet w listopadzie. Jest zdrowe i smaczne, a można przyrządzić je na różne sposoby. Wprawdzie dość trudno je kupić, ale łatwo można wyhodować własne, z nasion. Radzimy, kiedy i jak siać brukiew oraz jakie warunki jej zapewnić, by dobrze rosła.

Spis treści

Brukiew, czyli karpiel. Warzywo na zupę i nie tylko

Brukiew to warzywo o ciekawym smaku, ma też sporo cennych składników odżywczych, a nawet pewne właściwości lecznicze (można z niej robić syrop na kaszel).

Poza tym warzywo jest wykorzystywane na różne sposoby w kuchni. Przygotowuje się z niej m.in. zupę czy dodaje do innych warzyw lub mięs przy ich pieczeniu. Jest popularna szczególnie w kuchni krajów skandynawskich, ale też Niemiec, Holandii, Wielkiej Brytanii, Stanów Zjednoczonych i Kanady, słowem – króluje na północy, skąd prawdopodobnie pochodzi.

Uważa się, że brukiew powstała ze skrzyżowania rzepy i kapusty właśnie na terenie Finlandii lub Szwecji, a być może „tworzono” ją więcej niż raz na północy Europy. Jest uprawiania co najmniej od XVII wieku. Jednak, jak podają Maria Lityńska-Zając i Krystyna Wasylikowa, nie jest także wykluczone, że jej historia jest znacznie dłuższa, a brukiew znano już w starożytności w regionie Śródziemnomorza.

Brukiew jadalna i pastewna

W Polsce brukiew długo była kojarzona z pożywieniem, po które sięgano w okresach głodu, poza tym traktując ją raczej jako roślinę pastewną. Jednak miała ona i swoich amatorów, a przysmakiem wspominanym z rozrzewnieniem przez niektórych są plastry brukwi pieczone na blasze lub nawet podjadane na surowo. Brukiew uprawiano w różnych regionach Polski, popularna była m.in. na północy, ale też w rejonach podgórskich. Na Podbeskidziu doczekała się osobnej nazwy – kwaki (lub kwacki, kwaczki).
Uwaga: niekiedy brukwią nazywano też buraki cukrowe lub pastewne, ale nie należy mylić tych roślin. Brukwi nie należy też utożsamiać z rzepą. Choć są spokrewnione i wyglądają podobnie, to różne rośliny.

Dom i nieruchomości

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Brukiew można wykorzystywać jako warzywo jadane przez ludzi, jak i roślinę pastewną. Niestety, obecnie jest niemal nie do kupienia, ale można uprawiać ją w ogrodzie, bo jej nasiona są dostępne w sprzedaży. Roślina nie ma też dużych wymagań uprawowych, ale są one za to dość specyficzne.

Jak wygląda i smakuje brukiew?

Brukiew (karpiel) to roślina z rodziny kapustowatych (krzyżowych). Jest blisko spokrewniona m.in. z rzepakiem, rzepą oraz kapustą liściastą. Jej jadalną częścią jest zgrubiały fragment korzenia spichrzowego, ale można też wykorzystywać młode liście. Brukiew ma kilka odmian o zróżnicowanym kształcie zgrubienia. Może ono być wydłużone, okrągłe lub spłaszczone. Również jej skórka, w zależności od odmiany, bywa różnie zabarwiona – od koloru kremowego, przez żółty i zielonkawy, do różowofioletowego. Bulwy często bywają cieniowane (górna część, wystająca ponad ziemię, bywa właśnie zielona lub różowa). W Polsce do popularnych odmian należą właśnie te żółtawo-zielone (np. Wilhelmburska: Nadmorska, Kaszubska, Saba), stąd często ich wygląd utożsamia się z brukwią w ogóle. Miąższ najczęściej jest biały lub żółtawy.

Brukiew może mieć dość zróżnicowany smak w zależności od odmiany, okresu zbioru oraz w pewnym stopniu od warunków uprawy. Od w miarę łagodnego, kojarzącego się z kalarepą z nutą rzodkiewki, do bardziej ostrego, nawet gorzkawego.

Polecamy też: Głąbik krakowski, czyli nietypową sałatę łodygową. Sprawdź, jak ją uprawiać w ogrodzie

Kiedy i jak siać brukiew?

Brukiew jest rośliną dwuletnią, co oznacza, że kwitnie w drugim roku (jej kwiaty są miododajne). Jednak korzeń spichrzowy wykształca już w pierwszym roku, dlatego uprawia się ją jako warzywo sezonowe. Nasiona karpieli można kupić w sklepach ogrodniczych, czy to internetowych, czy stacjonarnych. Choć długo zachowują zdolność kiełkowania (kilka lat), najłatwiej nabyć je wiosną. Brukiew sieje się wprost do gruntu, a robi się to pod koniec kwietnia lub na początku maja. Rozstawa to ok. 50 x 20-25 cm, a głębokość siewu – ok. 1,5 cm.

Brukiew uprawia się także z rozsady. Jednak ponieważ nasiona kiełkują w niskich temperaturach, nie sieje się ich w domu, ale na rozsadnik. Robi się to również w kwietniu, a przesadza na miejsce stałe w czerwcu. Taki sposób sprawdza się, jeśli na grządkach warzywnych mamy rośliny o krótkim okresie wegetacji (np. sałata), które są wcześnie zbierane i „zastępowane” właśnie brukwią.

Uprawa brukwi. Podstawowe wymagania

Brukiew niby nie ma dużych wymagań i jest wytrzymała na chłód, a nawet przymrozki (m.in. stąd jej popularność na mniej urodzajnych i zimnych terenach), ale niezbyt jej służą obecne zmiany klimatyczne, czyli coraz gorętsze i suche wiosny oraz lata. Bo brukiew potrzebuje umiarkowanych temperatur i wilgotnej ziemi, szczególnie w początkowym okresie wzrostu. Jeśli zdecydujemy się na jej uprawę w ogrodzie, liczmy się z tym, że będzie trzeba ją podlewać, jeśli będzie brakować deszczu.

Ważną sprawą jest ziemia, która powinna być w miarę ciężka i gliniasta, o odczynie zbliżonym do zasadowego. Jeśli mamy piaszczystą lub kwaśną glebę, nie liczmy na udane zbiory karpieli.

Z zabiegów pielęgnacyjnych, poza wspomnianym podlewaniem, trzeba zadbać o odchwaszczanie oraz spulchnianie ziemi. Pamiętajmy, by nie siać brukwi w tym samym miejscu, gdzie rosły inne warzywa kapustne, bo będzie bardziej narażona na choroby i szkodniki.

Sprawdź też: Jak uprawiać topinambur, czyli słonecznik bulwiasty i co z niego zrobić

Kiedy zbierać brukiew?

Brukiew ma dość długi okres wegetacji (zależy on też od odmiany), jednak generalnie zbiera się ją od przełomu lata i jesieni nawet do listopada. Najsmaczniejsze są młode bulwy. Choć karpiel zniesie mróz, to nie narażajmy jej na przemrożenie, bo takie bulwy gorzej smakują i szybciej się psują.

Wybrane źródła
Kwaki / brukiew / karpiel z Podbeskidzia
Lityńska-Zając, M., Wasylikowa, K., Przewodnik do badań archeobotanicznych, Poznań 2005

Polecjaka Google News - RegioDom
To przyda Ci się w ogrodzie
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Czerwcowa waloryzacja emerytur - jest nowy wskaźnik. Tak urosną świadczenia od lipca

Czerwcowa waloryzacja emerytur - jest nowy wskaźnik. Tak urosną świadczenia od lipca

Tym osobom należy się prawie 350 złotych dodatku do emerytury. Oto zasady wypłaty

Tym osobom należy się prawie 350 złotych dodatku do emerytury. Oto zasady wypłaty

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska