
Wyróżnione czapką kucharską zastały także dwie restauracje poza Bydgoszczą. Jedna z nich jest w Osielsku - to Memo at Home by Rafał Godziemski (11,5/20 pkt.) , które - jak czytamy: „choć z centrum Bydgoszczy przeniosło się na rubieże miasta, to wyprawa jest warta zachodu”. Szef kuchni Rafał Godziemski proponuje kuchnię polską, która jest: „prosta i swojska, oparta na lokalnych i sezonowych składnikach”, chociaż - jak zauważa ekspert - nie bez „inspiracji kuchnią francuską czy włoską”. Recenzent dodaje, że smakom dań oddać się można „w domowej atmosferze”, a w weekendy warto sprawdzić tu specjalne menu.

Drugą z wyróżnionych podbydgoskich restauracji jest Karczma Rzym w Pawłówku (11/20 pkt.) - Miejsce przełamuje kiepskie stereotypy na temat przydrożnych zajazdów – można przeczytać w Żółtym Przewodniku. Szef kuchni Andrzej Melak zadbał o obszerną kartę dań, w której szczególną uwagę inspektora G&M zwróciły regionalne produkty i propozycje, jak gęsina z kluseczkami, zupa kurkowa pachnąca lasem czy sery z pobliskiego Ślesina. Gościnna obsługa i charakterystyczny wystrój karczmy także zrobiły pozytywne wrażenie.

Na oddzielnych stronach Żółtego Przewodnika jest kategoria POP, w której wyróżnia się najlepsze cocktail bary, kawiarnie, cukiernie, a nawet street foody. W wydaniu na rok 2020 znalazło się 250 tego typu obiektów, wśród których wskazano bydgoski Bulwar Bistro (ul. Obrońców Bydgoszczy 16) jako „chyba najlepszą śniadaniownię w mieście” z chlebem własnego wypieku, sałatkami, zupami, daniami na lunch, no i deserem w postaci domowych ciast z owocami. Do tego „świetna kawa” i „pyszne lody”.
Wszystkim restauracjom z Bydgoszczy i okolic, wymienionym w drukowanym, jaki elektronicznym Żółtym Przewodniku Gault&Millau Polska, gratulujemy i życzymy co najmniej jednej czapki więcej na 2021 rok!