
Skuteczną i dobrze znaną metodą przedłużania świeżości i żywotności bzów jest hartowanie bzu wrzątkiem. Metoda ta polega na zanurzeniu końcówek bzu po ich przycięciu we wrzątku. Wystarczy włożyć je dosłownie na moment, przytrzymać i wyjąć. Następnie wstawić do wazonu.

Kwiatów ciętych w wazonie nie należy wiązać, powinny stać dość luźno w zimnej, najlepiej przegotowanej wcześniej wodzie, którą należy wymieniać codziennie. Łodygi powinny być zanurzone na 3 cm-5 cm. Przy wymianie wody w miarę możliwości dobrze jest podcinać końcówki - pomoże to dłużej zachować świeżość kwiatów ciętych.

Cięte kwiaty nie przepadają za ciepłem, nie powinny też stać w przeciągu. Wazon z kwiatami najlepiej trzymać w chłodnym, wilgotnym miejscu. Jeśli jednak muszą stać w suchym pomieszczeniu, dobrze co jakiś czas spryskiwaczem rozpylać wodną mgiełkę obok wazonu.

CUKIER działa na kwiaty cięte jak odżywka. Można wsypać do wody pół łyżeczki. Ten trik hamuje rozwój bakterii i pleśni w wodzie. Niektórzy zamiast cukru stosują miód lub wódkę, a nawet wybielacz.