Chiny karmią Polskę

Lucyna Talaśka-KlichZaktualizowano 
Polska żywność jest dobra, ale droga. W Chinach produkuje się żywność znacznie taniej, ale metodami zabronionymi w Unii Europejskiej, z użyciem np. antybiotyków
Polska żywność jest dobra, ale droga. W Chinach produkuje się żywność znacznie taniej, ale metodami zabronionymi w Unii Europejskiej, z użyciem np. antybiotyków Fot. Archiwum
Chińska żywność wygrywa z polską, bo jest tańsza. Choć może być napromieniowana, zawierać antybiotyki i metale ciężkie.

- Co się stało, że już nawet czosnek i ziarna słonecznika sprowadzamy z Chin? - pyta Czytelniczka. - Czy polskiej żywności, która moim zdaniem jest bezpieczniejsza, nie mamy?

- Mamy bardzo dobrą żywność, ale konsumenci chcą kupować taniej - mówi Jan K. Ardanowski, doradca prezydenta RP do spraw rolnictwa, który dwukrotnie gościł w Państwie Środka. - A w Chinach produkuje się żywność znacznie taniej, ale metodami zabronionymi w Unii Europejskiej, z użyciem np. antybiotyków. Tam stosuje się dużo pestycydów, produkuje dużo żywności modyfikowanej genetycznie. Dopiero afera z melaminą wykrytą w chińskim mleku dla dzieci pokazała, że żywności wysokiej jakości tanio wyprodukować się nie da.

Czosnek wiecznie młody
- Klient nie ma żadnej pewności, że żywność którą kupuje jest bezpieczna dla zdrowia, bo służby celne i sanitarne nie radzą sobie z kontrolami - mówi dr Zbigniew Hałat, epidemiolog, prezes Stowarzyszenia Ochrony Zdrowia Konsumentów. - Kiedy wybuchła afera z chińskim mlekiem zawierającym melaminę (wykrytą wcześniej w chińskiej karmie dla psów i kotów) powodującą niewydolność nerek, zabrano się nagle za kontrole. A dlaczego nie sprawdza się innych towarów sprowadzanych z Chin? Przecież od dawna wiadomo, że na polskim rynku są chińskie ryby i owoce morza naszpikowane nitrofuranem - antybiotykiem, który ma działanie m.in. rakotwórcze. Z kolei w chińskim miodzie można znaleźć chloramfenikol. To także antybiotyk - stosowany niegdyś głównie w leczeniu duru brzusznego - mogący zniszczyć szpik kostny.

Na temat chińskiego czosnku doktor Hałat też nie ma dobrego zdania: - A dlaczego on tak ładnie wygląda? Dlaczego nie kiełkuje chociaż leży w cieple? Bo jest napromieniowany! To radiacyjna metoda konserwacji. Czy szkodliwa? Zdania naukowców są podzielone, ale jedno jest pewne - to co najlepsze w czosnku po napromieniowaniu ginie.

Jego zdaniem inspektorzy powinni przyjrzeć się też żywności produkowanej przez wielkie koncerny. - Bo one mają sporo fabryk w Państwie Środka i korzystają z tamtejszych komponentów - dodaje epidemiolog.

Bezpieczeństwo na papierze
Po aferze z melaminą w mleku niektórzy polscy klienci zaczęli baczniej sprawdzać, skąd pochodzi towar. - Na owocach, warzywach i gotowych produktach żywnościowych musi być informacja o kraju pochodzenia - twierdzi Marek Szczygielski, kujawsko-pomorski wojewódzki inspektor jakości handlowej. - Jednak jeśli przetwórnia kupi chińskie półtusze wieprzowe i w Polsce wytnie z nich na przykład karkówkę, to nie ma ona obowiązku informowania, że mięso wykrojono z chińskiej świni.

- Strach przed żywnością z tego kraju jest tak duży, że niektóre sieci handlowe żądają od firm oświadczeń, że dostarczony towar nie zawiera chińskich komponentów -
dowiedzieliśmy się nieoficjalnie.

- Z powodu tajemnicy handlowej nie mogę powiedzieć czy żądamy takich oświadczeń - mówi Przemysław Skory, rzecznik Tesco. - Zależy nam na tym, żeby sprzedawać żywność jak najlepszej jakości, więc zabezpieczamy się na różne sposoby.

- Nie można generalizować, że wszystkie towary z Chin są złej jakości lub szkodzą zdrowiu - mówi współwłaściciel firmy zajmującej się importem m.in. z Państwa Środka. - A efekty nagonki na żywność z tego kraju już są widoczne. Coraz częściej chiński miód czy czosnek wjeżdża do Polski jako towar z Ukrainy lub Niemiec.

polecane: Flesz - e-papieros zagraża zdrowiu

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 11

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

b
bb
Dobrze było by nakłonić grupę studentów z wydziałów chemicznych i żywieniowych do napisania zbiorowej pracy pod nadzorem doświadczonego profesora lub zdolnego doktora, na podstawie wcześniej zrobionych analiz składu chemicznego art. spożywczych z Chin. Jeszcze lepiej, gdyby zespół został poszerzony o studentów z wydziałów medycznych. To mógłby być hit nie tylko w kręgach naukowych.

Bardzo by się to przydało,ale najpierw musieliby znaleźć sponsora bo tego typu badania są bardzo drogie.Przez granicę przechodzą papiery a towaru chyba ? nie badają.To jest tak samo jak z zabawkami chińskimi.Płyną całe statki niewiadomego producenta.Ludzie nie kupujcie chińskiego barachła.Zobaczcie jak śmierdzi w chińskich sklepach.tak naprawdę to służby w naszym kraju nie dają rady zbadać chińskich towarów przychodzących do Polski.
P
Piernick

Dobrze było by nakłonić grupę studentów z wydziałów chemicznych i żywieniowych do napisania zbiorowej pracy pod nadzorem doświadczonego profesora lub zdolnego doktora, na podstawie wcześniej zrobionych analiz składu chemicznego art. spożywczych z Chin. Jeszcze lepiej, gdyby zespół został poszerzony o studentów z wydziałów medycznych. To mógłby być hit nie tylko w kręgach naukowych.

A
Andy69

"Przepalenie żołądka i jelit" - bardzo groźne, ale czy nie wyssane z palca?

Ogólnie jak wiadomo "przesada jest gorsza od faszyzmu", więc z czosnkiem też bym nie przesadzał.

Co do szkodliwości chińskiego czosnku - być może jest szkodliwy, a być może takie pogłoski rozsiewają nasi producenci czosnku żeby zniszczyć konkurencję. W sumie nawet jestem za polskimi producentami - jestem jakby patriotą Ale czym nasi pryskają uprawy też nie wiem.
Z tego co się orientuję to chyba wszystkie produkty przywożone z dalekiej zagranicy są zabezpieczane (np. woskowane napromieniowywane, itd.). Inaczej na takim statku po prostu by wszystkie zgniły. Od razu podkreślam, że nie robiłem w tym celu badań i mogę się totalnie mylić.

Podobno czosnek chiński gnije - u mnie leży już tydzień w lodówce i na razie jest ok. A przyszło komuś do głowy takie wyjaśnienie: może czosnek chiński jest odporny na chińskie bakterie i grzyby i dlatego u nas gnije? Oczywiście nasuwa się od razu wniosek - skoro tak to tym bardziej w celach zdrowotnych do Polski się on nie nadaje.
P.S.
Wszystkie owoce i warzywa zagraniczne szybko gniją nie przechowywane w lodówce. Że nie wspomnę, że są sprzedawane często jako niedojrzałe.

C
Czajnik

Mam dosyć chińskiego gówna. Skoro dla ludzi Bogiem jest cena , to niech nie dziwią się, że co tanie to chujowe.

k
kk

ludzie ktos sie powinien tym zajac czemu konsument placi podatki? by panstwo dbalo o zdrowie kazdego z nas
jesli panstwo nie dba o to to czemu placimy podatki ????????????????????????????????????????

nasze dzieci sa faszerowane niebezpiecznymi chemikaliami i nie wiemy czy ta chemia nie powoduje zmian genetycznych

ja sobie sama zaczne chodowac warzywa w doniczkach w domu bo wtedy bede wiedziec ze zdrowe i radze to zrobic kazdej
matce .

o
obserwator

Mysle ze nie ma co sie zabardzo rozczulac, sa to efekty tego czego kazdy z nas pragnie - czyli taniego zakupu.

G
Gość
Zrobie probki z opisem, dolaczam kserokopie paragonow ze sklepu i zanosze do sanepidu.
Nalezy to niebieszczenie czosnku raz wreszcie wyjasnic zanim sie ktos otruje.

Odpowiem sam sobie.
Wojewodzka stacja sanitarno epidemiologiczna w Warszawie nie robi takich badan, zostalem odeslany do instytutow naukowych i komercyjnych laboratoriow ale nie wiadomo do ktorych (od pracowni pestycydow ... do Kajfasza ;- ). Sanepid podejmuje dzialania z urzedu jedynie w przypadku zgonu lub utraty zdrowia jezeli mozna bezspornie wykazac ze ten konkretny srodek spozywczy byl przyczyna. Dopuszczenie do obrotu odbywa sie na podstawie *procedur* a nie badan, skoro takich badan sie nie przeprowadza.

Innymi slowy obywatelu martw sie sam.

Zycze smacznego w konsumpcji niebiesko/zielonego "czegos" i czekamy na pierwszy zgon lub powazne uszkodzenie zdrowia posiadacza paragonu, zjadajacego duze ilosci chinskiego czosnku, zeby przekonac sie co naprawde konsumujemy w czosnku z Carrefoure.

Pozdrawiam
sjd

PS. chyba ze moze znajdzie sie faktycznie jakies komercyjne laboratorium lub chocby jakis chemik ktory podejmie sie takiego badania.
s
slawek

Pani Lucyno
To powszechne zjawisko.
Wlasnie zalalem octem (kwas octowy 5%) czosnek kupiony w Carrefoure i jest niebiesko zielony nastepnego dnia.
Czosnek mial etykiete pochodzenie "polska", identycznie jest z czosnkiem chinskim z Carrefoure.
Czosnek chinski kupiony w Real stoi juz 3 miesiac w identycznej zalewie i jest nadal bialy.
Czosnek polski jest takze bialy.

Prosze samodzielnie zrobic takie doswiadczenie zapewne sie uda o czym swiadcza liczne wpisy na wielu forach.

Wniosek: Czesc dostaw czosnku z Carrefoure zawiera jakas substancje chemiczna ktora wchodzi w reakcje z kwasem octowym zmieniajac barwe na niebieska lub zielona o intensywnosci zaleznej od prawdopodobnie ilosci tej substancji w czosnku.

Zrobie probki z opisem, dolaczam kserokopie paragonow ze sklepu i zanosze do sanepidu.
Nalezy to niebieszczenie czosnku raz wreszcie wyjasnic zanim sie ktos otruje.

Pozdrawiam
sjd

~Lucyna~

Proszę o kontakt z redakcją, tel. 52 326 31 32. Postaramy się wyjaśnić tę sprawę. Pozdrawiam. Lucyna Talaśka-Klich "Gazeta Pomorska"

~lucyna~
W dniu 29.01.2010 o 10:47, michał napisał:

Zrobiłem nalewkę z chińskiego czosnku (sprasowany czosnek i czysta wódka).Po pierwszym tygodniu miała kolor niebieski, po następnych coraz bardziej intensywny zielony, płyn był klarowny.Zrobiłem więc z polskiego czosnku i tego samego gatunku wódki.Kolor niezmiennie biały, jak odrobina mleka w wodzie, płyn jest lekko zmętniały.Nie potrafię tego zinterpretować.

m
michał

Zrobiłem nalewkę z chińskiego czosnku (sprasowany czosnek i czysta wódka).
Po pierwszym tygodniu miała kolor niebieski, po następnych coraz bardziej intensywny zielony, płyn był klarowny.
Zrobiłem więc z polskiego czosnku i tego samego gatunku wódki.
Kolor niezmiennie biały, jak odrobina mleka w wodzie, płyn jest lekko zmętniały.
Nie potrafię tego zinterpretować.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3