- Z uwagi na zbliżające się dni z prognozowanymi, stosunkowo wysokimi temperaturami powierza, zalecamy wystawienie żółtych naczyń na plantacjach ozimin – rzepaków i pszenic. W ostatnich dniach notowaliśmy już pierwsze osobniki szkodników, które, przy wyższych temperaturach zdecydowanie zwiększą swoją aktywność – czytamy na Platformie Sygnalizacji Agrofagów.
Na rzepaku odławiane są już pierwsze osobniki chowacza granatka.
- Temperatura powyżej 10 stopni Celsjusza i słoneczna pogoda w okolicach Kórnika (województwo wielkopolskie) były przyczyną uaktywniania się niektórych, zimujących owadów – podaje IOR. - Intensywnie latały chrząszcze z rodziny kusakowatych, plugi (owady pożyteczne) oraz chowacz czterozębny i granatek (szkodniki). Ostatnie dwa gatunki lądowały na żółtych materiałach. Zaobserwowano łącznie kilkadziesiąt osobników chowaczy.
Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa informuje, że chowacz granatek wylatuje najwcześniej, następnie pojawia się chowacz brukwiaczek, a na końcu chowacz czterozębny.
- Larwy żerują w pędach lub ogonkach liściowych, mogą również żerować w szyjce korzeniowej. Drążąc tunele w łodygach zakłócają przewodzenie wody, soli mineralnych i asymilatów. Rzepak słabiej rośnie i często zamiera – podaje PIORiN.
Chowacze osłabiają wzrost i rozwój roślin. - A uszkodzenia sprzyjają infekcjom patogenów chorobotwórczych (np. grzybów). Zwiększają także podatność roślin na wyleganie – wylicza Inspekcja.
PIORiN uczula na to, że nalot chowaczy łodygowych na plantacje rzepaku można łatwo przeoczyć.
- Dlatego ważny jest systematyczny monitoring ich nasilenia w celu ustalenia optymalnego terminu zwalczania tych groźnych szkodników (zanim samice złożą jaja) – zaleca PIORiN. - Łatwa i dostępna dla każdego jest metoda „żółtych naczyń” zwabiających szkodniki. Inną metodą również wykorzystującą barwę jako czynnik wabiący, jest ustawienie żółtych tablic lepowych. Najprostszą, ale i najmniej dokładną metodą monitoringu jest lustracja wzrokowa, sprawdzająca się szczególnie przy niskiej liczebności szkodników na plantacji.
Źródła: piorin.gov.pl, Platforma Sygnalizacji Agrofagów
