MKTG SR - pasek na kartach artykułów
2 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
W przypadku dny moczanowej należy spożywać produkty o...
fot. Tomasz Majchrowicz/Getty Images

Cierpisz na dnę moczanową? Tego nie jedz. Te produkty zwiększają stężenie moczanów. Mogą powodować silny ból i sztywność stawów

Wywary mięsne i kostne oraz duże ilości mięsa

W przypadku dny moczanowej należy spożywać produkty o niskiej zawartości puryn. Dlatego w diecie chorego na podagrę należy ograniczyć do minimum (maksymalnie 50 g dziennie) produkty zwiększające poziom moczanów, czyli: kiełbasy, podroby, boczek i słoninę, baraninę, dziczyznę, wołowinę, tłuste kawałki wieprzowiny, a także konserwy mięsne i wywary kostne.

Można natomiast spożywać umiarkowane ilości (100 g dziennie) wędlin drobiowych, mięsa kurczaka, indyka oraz królika i kawałki wieprzowiny bez widocznych pasm tłuszczu.

Zobacz również

Gratka dla automaniaków. Zlot zabytkowych pojazdów w Boguchwale [ZDJĘCIA]

Gratka dla automaniaków. Zlot zabytkowych pojazdów w Boguchwale [ZDJĘCIA]

100. Pielgrzymka Służby Zdrowia na Jasną Górę. Poprzedziły ją dwudniowe rekolekcje

NOWE
100. Pielgrzymka Służby Zdrowia na Jasną Górę. Poprzedziły ją dwudniowe rekolekcje

Polecamy

Enea Abramczyk Astoria Bydgoszcz w drodze ku Orlen Basket Lidze. Pierwszy krok

NASZ PATRONAT
Enea Abramczyk Astoria Bydgoszcz w drodze ku Orlen Basket Lidze. Pierwszy krok

Unia Drobex Solec Kujawski źle weszła w mecz. Potem było trochę lepiej

Unia Drobex Solec Kujawski źle weszła w mecz. Potem było trochę lepiej

Świątek i Sabalenka finałem w Rzymie tworzą historię. Dawno czegoś takiego nie było!

Świątek i Sabalenka finałem w Rzymie tworzą historię. Dawno czegoś takiego nie było!