Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Co jeść jesienią? Pigwę w każdej postaci!

Małgorzata Stempinska
Małgorzata Stempinska
Polecamy dżem z pigwy. Dla zdrowia.
Polecamy dżem z pigwy. Dla zdrowia. Fot. nadesłane
Do niedawna owoce pigwy były wykorzystywane głównie do produkcji smakowych nalewek. Jednak stanowić mogą też bazę dla dżemów, konfitur czy past. Komponują się i ze słodkościami i z wytrawnymi przekąskami. Przekonajcie się!

Zimne poranki, silniejszy wiatr, coraz częstsze opady deszczu. Nie oszukujmy się – prawdziwa jesień zbliża się wielkimi krokami. A wraz z nią sezon przeziębień i grypy. Właśnie w tym czasie pigwa ze swoimi właściwościami może okazać się niezastąpiona!

– Doceńmy ją przede wszystkim za wysoką zawartość witaminy C. 100 g owoców pigwy zawiera 15 mg witaminy C, którą przyjmujemy w pierwszej kolejności, by wzmocnić odporność – mówi dietetyk, Paulina Domagała. Barierę ochronną naszego organizmu pomagają budować także zawarte w pigwie związki mineralne jak potas, wapń, miedź, fosfor czy żelazo. – Sok z pigwy z dodatkiem miodu sprawdza się świetnie w walce z męczącym, suchym kaszlem – dodaje dietetyk.

Zbawienny wpływ na nasz organizm, szczególnie na przewód pokarmowy, mają też nasiona pigwy. Napar z nasion przyniesie ukojenie przy refluksie, zgadze i wszelkich stanach zapalnych żołądka.

Nie tylko nalewka

Nalewka czy syrop to najpopularniejsze w Polsce sposoby przetwarzania owoców pigwy. Tymczasem południowcy z Hiszpanii mają swój własny, pigwowy specjał – Dulce de membrillo. To rodzaj pigwowej galaretki lub serka, który przygotowuje się gotując owoce z wodą i cukrem, a następnie wlewa do prostokątnej formy. Zastygniętą galaretkę kroi się następnie w plastry. Dulce de membrillo tradycyjnie je się z hiszpańskim owczym serem manchego.

– Hiszpański smakołyk możemy wykorzystać do przygotowania np. imprezowych przekąsek na bazie chrupiącego pieczywa – zauważa Wiktor Kowalski, ekspert firmy Dan Cake. – Delikatnie podpieczone kromki pełnoziarnistego chleba tostowego świetnie zgrają się z samodzielnie wykonanym Dulce de membrillo i serem o wyrazistym smaku -pleśniowym, serem korycińskim czy oscypkiem. – dodaje ekspert Dan Cake.

Hiszpański przysmak na złocistym toście skomponuje się też z wyrazistą, słoną szynką dojrzewającą pokrojoną w cieniutkie paseczki.


Konfitura do słodkich deserów

Warto też spróbować pigwowej konfitury, wzbogaconej o nuty rozgrzewającego imbiru czy cynamonu. Pigwową konfiturę możemy jednak wykorzystać też jako nadzienie do słodkich, jesiennych deserów.

Równie szybką słodką przekąską będą minibabeczki. – Nasze minibabeczki do nadzień słodkich wystarczy wypełnić konfiturą pigwową, udekorować kawałkami świeżego jabłka czy ananasa oraz listkiem mięty i jesienny deser do popołudniowej kawy z przyjaciółki gotowy – radzi ekspert Dan Cake.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska