Czytaj też: Kurczaki miałyby bogatsze menu, bez paszy z GMO, ale drobiarzy na to nie stać! I my to zjadamy!
Ponad 5 proc. mięsa oraz 12 proc. produktów drobiowych zawiera więcej wody niż przewidują normy, jest w nich też za dużo tłuszczu i soli - wynika z ogólnopolskiej kontroli Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Czytaj też i zobacz: 25 urodziny Gzelli. Tutaj produkuje się znane wędliny z Borów (wideo i foto)
Jak jest u nas? Co jest w naszych kurczakach? - Złapaliśmy tylko jedną firmę na tym, że dodała wody do partii 150 kilogramów filetów z kurczaka - mówi Marek Szczygielski, Kujawsko-Pomorski Inspektor JHAR-S.
Dodajmy, że nieuczciwi producenci np. moczą mięso w wodzie i używają sztucznych substancji, by jak najdłużej się w nim utrzymała.
Czytaj też: Sami decydujmy, co jemy! Sprawdź, gdzie kupisz modyfikowaną genetycznie żywność