https://pomorska.pl
reklama

Co jest w kurczaku? Niektórzy producenci sprzedają drób, który pływał w wodzie

(d-ka), Fot. SXC
Co jest w kurczaku? Może być za dużo wody, soli i tłuszczu
Co jest w kurczaku? Może być za dużo wody, soli i tłuszczu
Wtedy kurczaki są cięższe i trzeba za nie więcej płacić. W Polsce co czwarta partia drobiu była oszukana, regionalni producenci są bardziej ostrożni.

Czytaj też: Kurczaki miałyby bogatsze menu, bez paszy z GMO, ale drobiarzy na to nie stać! I my to zjadamy! 

Ponad 5 proc. mięsa oraz 12 proc. produktów drobiowych zawiera więcej wody niż przewidują normy, jest w nich też za dużo tłuszczu i soli - wynika z ogólnopolskiej kontroli Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Czytaj też i zobacz: 25 urodziny Gzelli. Tutaj produkuje się znane wędliny z Borów (wideo i foto)

Jak jest u nas? Co jest w naszych kurczakach? - Złapaliśmy tylko jedną firmę na tym, że dodała wody do partii 150 kilogramów filetów z kurczaka - mówi Marek Szczygielski, Kujawsko-Pomorski Inspektor JHAR-S.

Dodajmy, że nieuczciwi producenci np. moczą mięso w wodzie i używają sztucznych substancji, by jak najdłużej się w nim utrzymała.

Czytaj też: Sami decydujmy, co jemy! Sprawdź, gdzie kupisz modyfikowaną genetycznie żywność 

Wybrane dla Ciebie

Dodatkowe 2150 złotych dla osób powyżej 75. roku życia. Jak dostać bon senioralny?

Dodatkowe 2150 złotych dla osób powyżej 75. roku życia. Jak dostać bon senioralny?

Moda w uzdrowiskach. Takie ubrania kupisz w Ciechocinku i Inowrocławiu

Moda w uzdrowiskach. Takie ubrania kupisz w Ciechocinku i Inowrocławiu

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska