5 z 6
Cascara. Ziarna to najcenniejsza część owocu kawowca, ale w...
fot. Sky4Fly.net

Cascara. Ziarna to najcenniejsza część owocu kawowca, ale w krajach, gdzie uprawia się kawę znaleziono zastosowanie spożywcze również dla ich czerwonego miąższu. Wysuszone w słońcu wytłoczyny służą do parzenia herbaty znanej jako cascara.

Dzięki sporej zawartości kofeiny pobudza ona podobnie jak kawa, choć smakiem w niczym nie przypomina espresso. Jest zaskakująco orzeźwiająca, przyjemnie kwaskowa i świetnie sprawdza się z cynamonem lub plasterkiem cytryny.

– Niegdyś cascara uważana była w Ameryce Południowej za rodzaj surogatu, „kawę dla ubogich”. Ziarna były drogie i w większości szły na eksport, a miejscowym pozostawała herbata z owoców kawowca. Dziś dzięki swemu niezwykłemu smakowi cascara znajduje amatorów na całym świecie – opowiada Piotr Chalimoniuk.

Sposób parzenia:

1. Do przygotowania cascary najlepiej użyć prasy francuskiej.

2. Na 200 ml wody potrzeba około 14 gramów suszu.

3. Susz zalewamy wodą o temperaturze ok. 90 stopni C.

4. Po upływie czterech minut mieszamy i odczekujemy kolejne trzy minuty.

5. Opuszczamy tłok prasy i przelewamy napar do osobnego naczynia, zatrzymując tym samym ekstrakcję.

6. Cascara świetnie smakuje również na zimno, podana z kostkami lodu i owocami cytrusowymi.

Źródło: Sky4Fly.net

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Podlej tym grządki, a fasolka szparagowa obrodzi. Dzięki temu strączków będzie w bród

Podlej tym grządki, a fasolka szparagowa obrodzi. Dzięki temu strączków będzie w bród

Anwil Włocławek rozbił Śląsk Wrocław i wygrał rundę zasadniczą!

Anwil Włocławek rozbił Śląsk Wrocław i wygrał rundę zasadniczą!

Polecamy

Szok! Nie żyje Tomasz "Papaj" Lech, grudziądzki kulturysta i strongman

Szok! Nie żyje Tomasz "Papaj" Lech, grudziądzki kulturysta i strongman

Kliknij i zobacz zwyciężczynie konkursu Miss Kujawsko-Pomorskiego. Mamy wyniki

Kliknij i zobacz zwyciężczynie konkursu Miss Kujawsko-Pomorskiego. Mamy wyniki

Podlej tym grządki, a fasolka szparagowa obrodzi. Dzięki temu strączków będzie w bród

Podlej tym grządki, a fasolka szparagowa obrodzi. Dzięki temu strączków będzie w bród