

Mleko wzmacnia kości i zapobiega osteoporozie
To opowieść stara jak świat: pij więcej mleka, aby mieć mocniejsze kości. Ale czy jest w tej historii ziarno prawdy, czy też jest to jedynie chwyt marketingowy? Według ekspertów mleko rzeczywiście zawiera składniki odżywcze wspierające zdrowie kości, takie jak wapń, magnez i cynk.
Badania pokazują, że ludzie nie powinni unikać mleka w późniejszym życiu, ponieważ napój ten może pomóc im w utrzymaniu masy kostnej i zapobieganiu osteoporozie, która jest częstym problemem, jakiego mogą doświadczać ludzie w starszym wieku.

Mleko to źródło białka
Produkty mleczne to doskonałe źródło wysokiej jakości białka - na przykład filiżanka pełnego mleka dostarcza około 8 gramów wysokiej jakości białka. Dla kontrastu mleko migdałowe to średnio tylko około 1 grama białka. Wiele osób unika jednak produktów mlecznych ze względu na wyższą zawartość tłuszczu. Szklanka pełnego mleka zawiera około 4,5 grama tłuszczów nasyconych, a mleko 1% ma tylko około 1,5 grama. Spożywanie niewielkich ilości tłuszczów nasyconych nie jest szkodliwe, ale dieta bogata w tego typu tłuszcze może przyczyniać się do wyższego poziomu cholesterolu i zwiększonego ryzyka chorób serca. Nie oznacza to jednak, że należy całkowicie zrezygnować z mleka, zwłaszcza biorąc pod uwagę jego liczne zalety.

Mleko to źródło witamin z grupy B
Wypicie tylko jednej szklanki mleka krowiego może dostarczyć organizmowi przydatnego zastrzyku wielu rodzajów witamin z grupy B. W mleku najwięcej jest witaminy B12, która może korzystnie wpłynąć na komórki nerwowe i naczynia krwionośne. Ryboflawina to B2, niacyna to B3, biotyna to B7, a kwas foliowy to B9 - mleko zawiera wprawdzie niewielkie ilości tych witamin z grupy B, jednak to wciąż świetne uzupełnienie dziennego zapotrzebowania.