
Mleko wspiera odporność
Mleko może wzmocnić układ odpornościowy ze względu na składniki odżywcze, takie jak cynk i witamina A - mówią eksperci. Witamina A jest ważna zarówno dla zdrowia układu odpornościowego, jak i wzroku, zaś cynk jest pomocny w utrzymaniu odporności. Badania potwierdzają, że mleko (zawierające zarówno witaminę A, jak i cynk) może w szczególności wspomagać funkcjonowanie układu odpornościowego jelit i górnych dróg oddechowych.

Nietolerancja laktozy
Mówi się, iż około 15 proc. osób w Polsce ma nietolerancję laktozy - to nadwrażliwość niealergiczna związana ze zmniejszeniem aktywności lub brakiem enzymu u o nazwie laktaza, który jest niezbędny do trawienia cukru mlecznego. Objawy nietolerancji laktozy to najczęściej: ból brzucha, gazy, wzdęcia, biegunka, uczucie przelewania.

Alergia na białka mleka krowiego
Mleko krowie zawiera kazeinę - to najczęściej występujący alergen dający objawy u najmłodszych dzieci. Alergia na kazeinę może dawać objawy natychmiastowe (w tym anafilaksje), objawy skórne powiązane z atopowym zapaleniem skóry lub dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Objawy mogą ustąpić wraz z wiekiem.

Nadmiar wapnia może być szkodliwy
Nadmiar wapnia może powodować złamania. Wypicie mleka powoduje gwałtowny wzrost poziomu wapnia we krwi, co skutkuje równie silnym wydaleniem tego pierwiastka z organizmu. Z tego powodu, zdaniem niektórych może dochodzić do niedoboru wapnia a prze to - do złamań i osteoporozy.