
Eksperci twierdzą, że w czasie szczepienia warto zadbać o organizm, który może potrzebować trochę dodatkowej troski - także w postaci odpowiedniego jedzenia. Czy przed szczepieniem można jeść? Co najlepiej jeść i pić przed szczepieniem i po nim? Oto 8 najlepszych potraw, po które zdaniem ekspertów warto sięgnąć przed i po szczepieniu. Sprawdź na kolejnych slajdach >>>

BULION
Istnieje powód, dla którego ludzie radzą jeść rosół z makaronem w czasie choroby - bulion nie tylko rozgrzewa, ale także może naprawdę leczyć. Rosół zrobiony z wołowiny, kurczaka lub indyka, ma wysoki poziom kolagenu, który pomaga naprawić wyściółkę jelit. Bulion można po prostu pić w ciągu dnia - jak filiżankę herbaty.

ZIELONE WARZYWA
Nie bez powodu często się powtarza: Zjedz zieleninę!" Zielone warzywa, takie jak szpinak, jarmuż, kapusta włoska i brokuły mają wysoki poziom przeciwutleniaczy, które pomagają zwalczać wolne rodniki i stany zapalne w organizmie. Na przykład brokuły zawierają przeciwutleniacz, który pomaga chronić przed stresem oksydacyjnym i zwalcza stany zapalne.

ZIELONA HERBATA
Ten prosty eliksir zwalczający stany zapalne zawiera wysoki poziom związku roślinnego EGCG, który działa jako silny przeciwutleniacz, chroniąc komórki przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki.