
KURKUMA
Badania pokazują, że kurkumina (aktywny składnik kurkumy) nie tylko zwalcza stany zapalne, ale także wspomaga funkcjonowanie mózgu, chroniąc hipokamp przed stresem. Szczypta czarnego pieprzu lub zdrowego tłuszczu zwiększa biodostępność kurkuminy.

CZOSNEK I CEBULA
Czosnek i cebula są bogate w prebiotyki, które pomagają odżywiać dobre bakterie w jelitach.

BORÓWKI
Borówki i inne owoce jagodowe są nie tylko doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, ale badania sugerują również, że mogą zwiększać poziom serotoniny (hormonu szczęścia, odpowiedzialnego za równowagę nastroju). Jeśli garść tych owoców dodamy do jogurtu, otrzymamy bogaty w probiotyki zestaw zawierający przeciwutleniacze!

DZIKI ŁOSOŚ
Łosoś jest doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które organizm rozkłada na rezolwiny i pektyny - dwa związki, które pomagają zmniejszyć stan zapalny. Niestety, nie wszystkie łososie są sobie równe. Najlepiej sięgać po dzikiego łososia.