
Starożytni wiedzieli, co dobre
Pszczoły były niezwykle szanowane już w Starożytnym Egipcie. Uważano je bowiem za łzy boga Ra. Celtowie natomiast byli przekonani, że miodowy ekstrakt może zapewnić im nieśmiertelność. Starożytni Grecy natomiast uznawali, że pszczoły potrafią poszerzyć elokwencję i dlatego chętnie przysiadały w brodzie Platona. Babilończycy balsamowali ciała zmarłych miodem, co wiązało się z wiecznym szczęściem.

Tradycjonalistki
Jeśli coś wychodzi dobrze, to po co to zmieniać? Pszczoły produkują miód tą samą metodą już od 150 mln lat! Ponadto, w poszukiwaniu nektaru latają zazwyczaj około 3-5 km, chociaż zdarza się i 10 km. Żeby powstał 1 kg miodu, muszą odwiedzić aż 4 miliony kwiatów, a jedna pszczela podróż to ok. 50-100 kwiatów.

Ploteczki
Pszczoły ze sobą rozmawiają. Porozumiewają się za pomocą tańców i dźwięków. Żeby tańczyć, potrzebują jednak odpowiednich warunków pogodowych, konkretnego wiatru i kąta padania słońca.

Miód krystalizuje? To nic złego!
Wyróżniane są trzy podstawowe rodzaje miodów: spadziowy, nektarowy i mieszany, czyli nektarowo-spadziowy. Krystalizacja miodu to zupełnie normalne zjawisko, bo jest dowodem, że miód jest produktem naturalnym, bez dodatków.