
Duże ptaki karmimy ziarnami zbóż - słonecznik pastewny, proso, płatki owsiane, kasze, kukurydza. Lasy Państwowe wymieniają również gotowane warzywa- niesolone (marchew, buraki, ziemniaki, kapusta).

Mniejsze ptaki, korzystające z karmników (sikory, kosy, dzięcioły, kowaliki, gile, wróble czy szczygły) chętnie posilą się słonecznikiem pastewnym czarnuszką, prosem płatkami owsianymi czy ryżowymi. Nienasolona słonina również mile widziana, ale nie powinna wisieć dłużej niż 2 tygodnie. W sprzedaży są również mieszanki tłuszczowo-nasienne. Ptaki można częstować orzechami i suszonymi owocami (niekandyzowanymi).

Dobre miejsce na karmnik to takie, które jest oddalone od zagrożeń -dróg, legowiska psa, kota, skupisk ludzi.

Wystawiony czy zwieszony karmnik należy czyścić