9 z 11

fot. unsplash.com
Problemy z tarczycą
Po wyeliminowaniu z diety węglowodanów może się pojawić problem z tarczycą a wraz z nim - nietolerancja na zimno, zwiększone wypadanie włosów, problemy trawienne i ciągłe zmęczenie.
10 z 11

fot. unsplash.com
Kiedy unikać pieczywa?
Światowa Organizacja Zdrowia podaje, że optymalną ilością chleba, jaką powinniśmy spożywać, jest 250 gramów dziennie.
Chleba powinny unikać:
- osoby o wrażliwym żołądku i z chorobami układu pokarmowego, takimi jak refluks, owrzodzenia jelit, czy zgaga;
- osoby po zabiegach operacyjnych jamy brzusznej (szczególnie z pełnoziarnistego);
- nadmierne spożywanie pieczywa może wpłynąć na rozwój chorób serca oraz cukrzycy typu II;
- osoby z cukrzycą - pieczywo podnosi poziom cukru we krwi.