
Problemy z trawieniem
Po rezygnacji z pieczywa mogą pojawić się problemy w łazience. Wiele zależy w tym przypadku od rodzaju spożywanego chleba. Jeśli zrezygnujesz ze zwykłego białego chleba, ten problem może się nie pojawić. Ale jeśli zrezygnujesz z pełnoziarnistego pieczywa, które jest pełne błonnika, mogą pojawić się problemy w funkcjonowaniu układu trawiennego. Rezygnując z chleba, warto pamiętać o zastąpieniu tego źródła błonnika czymś innym.

Niedobów witaminy C
Odpowiedni poziom witaminy C jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Witamina C wspomaga odporność, działa krwiotwórczo, walczy z wolnymi rodnikami. Dieta uboga w węglowodany może prowadzić do niedoboru tej witaminy.

Spadek energii
Naukowcy i dietetycy są zgodni, że węglowodany są najlepszym źródłem energii dla organizmu - dostarczają energii dzięki rozkładowi cukrów. Gdy poziom cukru w organizmie wzrasta, uwalniana jest insulina, która przemieszcza cukier w organizmie i wykorzystuje go jako źródło energii.

Mniejsze ryzyko niektórych chorób
Badania wykazały, że rafinowane węglowodany (produkty z białego pieczywa, które zostały pozbawione naturalnych składników odżywczych, w tym błonnika) mogą podnosić poziom kwasów tłuszczowych w organizmie, co zwiększa ryzyko chorób serca i cukrzycy typu 2. Rezygnacja z przetworzonego, rafinowanego białego chleba może być mądrym krokiem. Ograniczenie spożywania chleba może okazać się korzystne dla zdrowia i samopoczucia.