
Jak schudnąć po 40. roku życia? Wraz z wiekiem utrata wagi może być coraz trudniejszym i bardziej wyczerpującym procesem. Eksperci mają kilka wskazówek, jak szybciej schudnąć po 40. Oto skuteczne sposoby na odchudzanie po 40 roku życia - sprawdź szczegóły w naszej galerii >>>>>

UROZMAICAJ I PRZYPRAWIAJ SWOJE POSIŁKI
Doprawianie potraw urozmaica dietę i ułatwia rutynę odchudzania. Dodawanie przypraw i ziół do domowej kuchni podkręca także metabolizm. Wykazano, że tzw. termogeniczne przyprawy zwiększają tempo metabolizmu - czarny pieprz czy ostra papryka zawierająca kapsaicynę przyspieszają utratę wagi. Badania pokazują także, że przyprawy i zioła zawierają silne związki przeciwzapalne, które są szczególnie istotne w miarę starzenia się organizmu, ponieważ stan zapalny utrudnia utratę wagi. Eksperci zalecają dodawanie bazylii, imbiru, kurkumy, pietruszki, rozmarynu, kolendry, kminku, czarnego pieprzu i innych ulubionych ziół i przypraw.

POPIJAJ ZIELONĄ HERBATĘ
Zielona herbata to jeden z niewielu produktów spożywczych, które, jak wykazano, pomagają organizmowi spalić więcej kalorii i tłuszczu dzięki silnej katechinie EGCG, która działa w połączeniu z kofeiną, powodując spalanie tłuszczu. Kobiety po 40. roku życia zazwyczaj skarżą się, że ich metabolizm uległ spowolnieniu - zielona herbata pomaga to zrównoważyć. Przeciwutleniacze zawarte w zielonej herbacie pomagają zwalczać uszkodzenia oksydacyjne, zmniejszając stany zapalne, co jest kluczowe w przypadku utraty wagi, ponieważ stan zapalny w organizmie utrudnia utratę wagi.
Eksperci podpowiadają, że aby zobaczyć rezultaty, potrzeba około czterech do pięciu 150 ml filiżanek dziennie. A jeśli chcesz wzmocnić działanie zielonej herbaty, wybierz matchę.

ZDROWE TRAWIENIE - TO PRIORYTET
wiele osób nie myśli o trawieniu regularnie, ale powinno tak być. Wraz z wiekiem ilość enzymów trawiennych w organizmie w naturalny sposób zaczyna spadać, co utrudnia rozkład węglowodanów, białek i tłuszczów oraz wchłanianie składników odżywczych niezbędnych do wydajnej pracy organizmu i prawidłowego metabolizmu. Aby aktywować enzymy trawienne, warto między innymi przeżuwać jedzenie powoli i dokładnie a także rozpoczynać posiłki od gorzkich zielonych warzyw, takich jak rzeżucha, szpinak i zioła mniszka lekarskiego. Eksperci zalecają również dodanie jednej łyżki octu jabłkowego do szklanki wody i wypicie przed posiłkiem.