
Dieta w chorobie Hashimoto. Co jeść, a czego unikać?
Dieta w chorobie Hashimoto jest bardzo ważnym elementem wspomagającym leczenie. Co jeść, a jakich produktów unikać radzą specjalistki z FoodMed Centrum w Zielonej Górze: Katarzyna Nowak, dietetyk kliniczny, biotechnolog oraz mgr Aleksandra Majsnerowska dietetyk kliniczny i pedagog.
Zobacz wideo: Choroba Hashimoto. Czym jest i na czym polega?
Wideo: stronazdrowia.pl/x-news
Polecamy także: Dieta w chorobach tarczycy. Co jeść, a czego unikać przy niedoczynności tarczycy i chorobie Hashimoto?

Choroba Hashimoto uznana jest za najbardziej powszechną, przewlekłą chorobę o podłożu autoimmunologicznym. U ponad 90 proc. pacjentów występuje również niedoczynność tarczycy. Kobiety częściej niż mężczyźni zapadają na tę chorobę. Pomimo iż etiologia choroby jest nadal nieznana, coraz częściej wskazuje się czynniki takie jak: infekcje wirusowe, stres, predyspozycje genetyczne, nadmierne spożywanie jodu, czy leki wykazujące działanie immunomodelujące.

W przypadku wystąpienia choroby Hashimoto dieta wymaga modyfikacji. Powinna być dobierana indywidualnie na podstawie wyników badań i dolegliwości pacjenta. Z diety należy wykluczać produkty nietolerowane oraz ograniczać te, które mogą zaburzać pracę tarczycy. Dieta powinna opierać się na zasadach diety śródziemnomorskiej.

Kwasy Omega-3 w chorobie Hashimoto
W diecie należy zwiększyć podaż kwasów tłuszczowych Omega-3, które wykazują silne działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Głównym źródłem tym kwasów jest, olej lniany, ryby morskie, olej z wiesiołka, olej czarnuszki. 2 porcje ryb w tygodniu zapewniają odpowiednie spożycie niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, zwłaszcza EPA i DHA.