W etapie okręgowym, który odbył się w Gronowie koło Torunia, wystartowało pięć osób. Najpierw musiały przebrnąć przez test wiedzowy. Po jego napisaniu komisja wyłoniła ośmiu najlepszych, którzy odpowiadali ustnie na trzy pytania z technologii żywności, ekonomii i analizy żywności.
Ekipa Zespołu Szkół nr 3 zdobyła trzy pierwsze miejsca. Zajęli je odpowiednio: Paweł Ryczkowski, Sylwia Celebucka i Marlena Szpejnowska.
- Ze wszystkich okręgów 30 osób zakwalifikuje się do etapu centralnego - mówi opiekunka olimpijczyków Agnieszka Bartołd. - _Uczniowie przygotowywali się już od września, wierzę, że to zaprocentuje.
_Do zdobycia są indeksy na jedenaście krajowych uczelni i zwolnienie z egzaminu zawodowego.
Dla kogo indeks?
(ado)
W przyszłym tygodniu okaże się czy uczniowie "rolnika", którzy są w czołówce etapu okręgowego olimpiady wiedzy o żywności, dostaną się do zmagań ogólnopolskich.