Paradoksalnie ważniejszy niż ekspres jest odpowiedni młynek. Od niego zależy, jak drobno i na ile równomiernie zostaną zmielone ziarna.
- Z dobrze zmieloną kawą poradzi sobie nawet gorszy ekspres - mówi Krzysztof Barabosz, barista. - Nie trzeba mieć drogiego sprzętu, żeby napić się świetnej kawy. Wystarczą odpowiednie ziarna i znajomość kilku zasad.
Jednym z częstszych błędów jest mielenie kawy "na zapas". Sprawia to, że nie jest ona tak aromatyczna, jak mogłaby być.
- Jeśli mamy wcześniej zmieloną kawę, która zdążyła zwietrzeć nim ją zaparzyliśmy, nawet ekspres za kilkanaście tysięcy złotych nie pomoże - mówi barista. - Drobno zmielona kawa traci dwutlenek węgla, który jest nośnikiem aromatu, po 5 minutach. Grubiej zmielona - po 15-20 minut. Hermetyczne zamknięcie nic tu nie zmieni.
Zobacz też: Najlepsze kawiarnie w Opolu. Gdzie wypijemy najlepszą kawę? [TOP 8]
W wielu polskich domach wciąż króluje tzw. plujka, którą niektórzy nazywają kawą po turecku. Co o niej sądzą bariści? Dlaczego kawę należy pić siorbiąc? Więcej o tym w programie Gość nto.
W sobotę w Opolu odbędzie się ogólnopolski finał ligi baristów. Zmagania kilkudziesięciu najlepszych zawodników z kraju będzie można śledzić od godz. 12 do 20 w palarni przy ul. Armii Krajowej 35 w Opolu. Wstęp jest bezpłatny.