https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Dlaczego kawę należy pić siorbiąc? Barista odpowiada [WIDEO]

Mirela Mazurkiewicz
pixabay.com
Aby napić się pysznej kawy nie trzeba wcale kupować ekspresu za kilka tysięcy złotych ani iść do kawiarni. Wystarczy tylko wziąć sobie do serca kilka prostych rad.

Paradoksalnie ważniejszy niż ekspres jest odpowiedni młynek. Od niego zależy, jak drobno i na ile równomiernie zostaną zmielone ziarna.

- Z dobrze zmieloną kawą poradzi sobie nawet gorszy ekspres - mówi Krzysztof Barabosz, barista. - Nie trzeba mieć drogiego sprzętu, żeby napić się świetnej kawy. Wystarczą odpowiednie ziarna i znajomość kilku zasad.

Jednym z częstszych błędów jest mielenie kawy "na zapas". Sprawia to, że nie jest ona tak aromatyczna, jak mogłaby być.

- Jeśli mamy wcześniej zmieloną kawę, która zdążyła zwietrzeć nim ją zaparzyliśmy, nawet ekspres za kilkanaście tysięcy złotych nie pomoże - mówi barista. - Drobno zmielona kawa traci dwutlenek węgla, który jest nośnikiem aromatu, po 5 minutach. Grubiej zmielona - po 15-20 minut. Hermetyczne zamknięcie nic tu nie zmieni.

Zobacz też: Najlepsze kawiarnie w Opolu. Gdzie wypijemy najlepszą kawę? [TOP 8]

W wielu polskich domach wciąż króluje tzw. plujka, którą niektórzy nazywają kawą po turecku. Co o niej sądzą bariści? Dlaczego kawę należy pić siorbiąc? Więcej o tym w programie Gość nto.

W sobotę w Opolu odbędzie się ogólnopolski finał ligi baristów. Zmagania kilkudziesięciu najlepszych zawodników z kraju będzie można śledzić od godz. 12 do 20 w palarni przy ul. Armii Krajowej 35 w Opolu. Wstęp jest bezpłatny.

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

M
Mucha tsetse

Najbardziej lubię świeżo mieloną kawę. I ten zapach w powietrzu....Myślę, ze rodzja młynka też ma znaczenie: https://gastrowiedza.pl/baza-wiedzy/technologia-i-wyposazenie/rodzaje-mlynkow-do-kawy-zarnowy-stalowy-czy-ceramiczny

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska