https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Tak długo można mrozić mięso. Wyjaśniamy - ten rodzaj mięsa wytrzyma w lodówce najdłużej!

Magdalena Walczak-Grudzka
Opracowanie:
Wideo
od 7 lat
Mrożenie to popularny sposób przedłużania świeżości jedzenia - wydłuża przydatność do spożycia wielu produktów i ogranicza marnowanie żywności. Mrozić można niemal wszystko - mięso, ryby, warzywa, pieczywo, nawet owoce. Wyjątkiem są produkty bardzo bogate w wodę (np. pomidor czy ogórek) i tłuszcz a także nabiału. Warto jednak wiedzieć, jak długo mrożone mięso można przechowywać w zamrażarce. Czytaj więcej.

Spis treści

Tych produkty lepiej nie przechowywać w zamrażarce

Mrożenie z reguły oziębia produkt spożywczy do temperatury -18 stopni Celsjusza. Dzięki temu przedłuża świeżość i trwałość jedzenia, nie pozbawiając go walorów smakowych. Dodatkowo mrożenie nie wymaga substancji konserwujących, jest wygodne i pozwala podzielić posiłek na kilka porcji.

Wiele osób trzyma w zamrażarce wszystko - od surowego mięsa po gotowe potrawy.

Mrożąc potrawy, można przedłużyć ich świeżość o kilka miesięcy, nawet do roku!

Wiele osób często kupuje gotowe mrożonki w sklepach - od owoców i warzyw po gotowe posiłki, lody i ciasta. To dobre i wygodne rozwiązanie, które dodatkowo sprawia, że świeża żywność nie jest marnowana.

To Cię może zainteresować

Czy można mrozić smażone mięso?

Mrożenie wcześniej usmażonego mięsa jest popularne, jednak może być niebezpieczne dla zdrowia. Oleje roślinne, które są stosowane do smażenia, mają o wiele niższą temperaturę zamarzania niż na przykład woda, przez co mogą nie zamarznąć w zamrażarce a produkt zacznie się psuć. Zjedzenie takiego mięsa to ryzyko zatrucia pokarmowego.

Dodatkowo mrożenie usmażonych produktów sprawia, że potrawy tracą swoją chrupkość i konsystencję. Mrożenie wpływa też na walory smakowe.

Jak długo można mrozić mięso?

Zamrażanie mięsa to skuteczny sposób na to, by zatrzymać proces psucia się żywności. Jednak nawet w warunkach głębokiego mrożenia zachodzą zmiany, przez które mięso traci swoje walory smakowe, wartości odżywcze, wygląd i konsystencję.

Jeśli mięso zostało rozmrożone, nie zamrażaj go ponownie! Chyba że zostało ono ugotowane. Biały nalot na długo mrożonym mięsie nie jest groźny, oznacza jedynie wysuszenie powierzchni i obniżenie walorów smakowych.

Warto wiedzieć, jak długo można przechowywać mięso w zamrażarce. Zależy to między innymi od gatunku mięsa.

Sprawdź teraz w naszej galerii orientacyjny czas mrożenia różnego rodzaju mięs i ryb.

Polecane oferty
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska