MKTG SR - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Chrzan, podobnie jak czosnek, uznawany jest za naturalny...
fot. maridav/1123rf.com

Dlaczego warto jeść chrzan? Wspomaga trawienie i odporność. Dodaj go nie tylko do wielkanocnego jajka. Jak zrobić domowy chrzan tarty?

Chrzan to naturalny antybiotyk

Chrzan, podobnie jak czosnek, uznawany jest za naturalny antybiotyk ze względu na swoje silne właściwości antybakteryjne. Zawdzięcza je zawartej w nim synigrynie, która jest glikozydem siarkowym. W organizmie jest ona rozkładana do izotiocyjanianu allilu, który działa na bakterie, takie jak Escherichia coli. Dzięki temu chrzan zwalcza infekcje bakteryjne układu pokarmowego, ale też układu moczowego, a także zatrucia i infekcje górnych dróg oddechowych.

Zobacz również

Promocja najnowszej książki „Legenda" Jolanty Bartoś. Autorka znów zadziwia!

NOWE
Promocja najnowszej książki „Legenda" Jolanty Bartoś. Autorka znów zadziwia!

Czarni Połaniec fetowali awans do finału Okręgowego Pucharu Polski [ZDJĘCIA]

Czarni Połaniec fetowali awans do finału Okręgowego Pucharu Polski [ZDJĘCIA]

Polecamy

Skasowałeś zdjęcia z telefonu. Czy aby na pewno?

Skasowałeś zdjęcia z telefonu. Czy aby na pewno?

Szukasz niebanalnego prezentu dla mamy? Na Dzień Matki podaruj lecznicze nalewki

Szukasz niebanalnego prezentu dla mamy? Na Dzień Matki podaruj lecznicze nalewki

Debata rolnicza w Minikowie z naszymi „jedynkami” do PE. Można wziąć w niej udział

Debata rolnicza w Minikowie z naszymi „jedynkami” do PE. Można wziąć w niej udział