
Tucznikom należy zapewnić powierzchnię większą o co najmniej 20 proc. lub 50 proc. oraz miejsce do spoczynku ścielone słomą lub podobnym materiałem. W ramach dobrostanu tuczników kwalifikują się tuczniki pochodzące od loch dobrostanowych utrzymanych w gospodarstwie oddalonym nie dalej jak 50 km.

Owcom należy zapewnić wypas lub dostęp do wybiegu przez co najmniej 120 dni w sezonie wegetacyjnym oraz powierzchnię w budynkach większą o co najmniej 20 proc. lub 50 proc.

Kozy utrzymuje się bez uwięzi, z dostępem do wybiegu o powierzchni większej o co najmniej o 20 proc. Wypas przez co najmniej 120 dni w sezonie wegetacyjnym i zwiększona powierzchnia w budynkach.

Zakazane jest przycinanie dziobów kurom nioskom. Należy je utrzymywać na ściółce bez klatek, maksymalnie 7 kur na metr kwadratowy. Obowiązkowa jest zwiększona dostępność gniazd (pojedynczych – nie więcej niż 5 kur niosek na gniazdo, grupowych – nie więcej niż 96 kur niosek na metr kwadratowy powierzchni gniazda). Konieczne jest zapewnienie grzędy - minimum 0,2 metra na jedną kurę nioskę. Należy zapewnić stały dostęp do przedmiotów absorbujących uwagę. Rolnik musi mieć nadany numer weterynaryjny. Minimalna liczba stanowisk to 350.