Główne kierunki zawodowego kształcenia to żywienie i gospodarstwo domowe, rolnictwo oraz hotelarstwo. - W ciągu roku nasi uczniowie mają zajęcia praktyczne na miejscu, w szkole lub w okolicznych przedsiębiorstwach i gospodarstwach rolnych - mówi dyrektor Paweł Śliwiński.
- Uczniowie z kierunku żywieniowego mają praktyki w ośrodkach wypoczynkowych w Ustroniu Morskim lub w Zakopanem. Odbywają je w czasie wakacji i o ten czas mają skróconą naukę w roku szkolnym.
Obecnie w Zespole Szkół rozbudowywana jest baza hotelarska. Jest skromna, ale wystarczająca na codzienne praktyki. Podobnie zaplecze kuchenne, z którego korzystają uczniowie szkoły zawodowej i technikum żywienia.
Szkoła uczestniczy w programie "Wyrównywanie szans edukacyjnych". Dzięki temu są pieniądze na dodatkowe zajęcia, naukę języka, itp. Zaś uczniowie profilu rolniczego otrzymują na szkolne praktyki wyposażenie, np. odzież ochronną.