https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Dobrzyń nad Wisłą. Praktyka czyni mistrza

Jolanta Młodecka
Szkolną bazę hotelarską rozbudowuje się własnymi siłami. Na zdjęciu: Zbigniew Depczyński i Jan Białoskórski.
Szkolną bazę hotelarską rozbudowuje się własnymi siłami. Na zdjęciu: Zbigniew Depczyński i Jan Białoskórski.
Zespół Szkół jest placówką, w której ponad 260 uczniów zdobywa podstawy zawodu. Jak w każdej szkole ważna jest teoria, ale w zawodowej - dodatkowo praktyka. W dobrzyńskim zespole łączy się jedno i drugie z wykorzystaniem bazy własnej oraz zewnętrznej.

Główne kierunki zawodowego kształcenia to żywienie i gospodarstwo domowe, rolnictwo oraz hotelarstwo. - W ciągu roku nasi uczniowie mają zajęcia praktyczne na miejscu, w szkole lub w okolicznych przedsiębiorstwach i gospodarstwach rolnych - mówi dyrektor Paweł Śliwiński.

- Uczniowie z kierunku żywieniowego mają praktyki w ośrodkach wypoczynkowych w Ustroniu Morskim lub w Zakopanem. Odbywają je w czasie wakacji i o ten czas mają skróconą naukę w roku szkolnym.

Obecnie w Zespole Szkół rozbudowywana jest baza hotelarska. Jest skromna, ale wystarczająca na codzienne praktyki. Podobnie zaplecze kuchenne, z którego korzystają uczniowie szkoły zawodowej i technikum żywienia.

Szkoła uczestniczy w programie "Wyrównywanie szans edukacyjnych". Dzięki temu są pieniądze na dodatkowe zajęcia, naukę języka, itp. Zaś uczniowie profilu rolniczego otrzymują na szkolne praktyki wyposażenie, np. odzież ochronną.

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska