Wsparcie obejmuje wiele sektorów branży przetwórczej. Można je pozyskać m.in. na inwestycje w zakresie przetwarzania i konserwowania mięsa, produkcji wyrobów z mięsa, przetwórstwa i konserwowania ziemniaków, produkcji soków z warzyw i owoców, przetwarzania i konserwowania warzyw i owoców, produkcji olejów i tłuszczów płynnych, przetwórstwa mleka i wyrobu serów, wytwarzania produktów przemiału zbóż, przetwórstwa miodu, produkcji paszy dla zwierząt gospodarskich. Pomocą może być objęta również sprzedaż hurtowa kwiatów i roślin, owoców, warzyw oraz mięsa, jaj, mleka, tłuszczów bądź usługowego zamrażania i przechowywania produktów rolnych.
W grudniowym naborze o dofinansowanie mogą się starać tylko zakłady zajmujące się przetwórstwem rolno-spożywczym oraz przedsiębiorstwa wprowadzające do obrotu artykuły spożywcze. Zmieni się to w kolejnych naborach. Jak informuje ARiMR, pomoc trafi do nowej grupy beneficjentów, m.in. rolników i ich małżonków oraz domowników, którzy w pełnym zakresie podlegają ubezpieczeniu społecznemu (KRUS) i którzy rozpoczynają prowadzenie działalności gospodarczej w zakresie przetwórstwa produktów rolnych.
W grudniowym naborze nawet 3 mln zł mogą pozyskać przedsiębiorstwa zajmujące się przetwarzaniem i wprowadzaniem do obrotu produktów rolnych, natomiast do 15 mln zł otrzymać mogą związki grup producenckich lub zrzeszenia tego typu organizacji.
Minimalna wysokość pomocy, która może zostać przyznana, to 100 tys. zł.
Pozyskane dotacje można wykorzystać m.in. na zakup maszyn, urządzeń do przetwarzania i magazynowania produktów rolnych czy budowę obiektów wykorzystywanych do produkcji lub ich modernizację.
Do 11 grudnia do ARiMR wpłynęło 6 wniosków, gdzie łączną sumę wsparcia oszacowano na 12,36 mln zł.
Wnioski o dotacje należy składać osobiście lub przez upoważnioną osobę w oddziałach regionalnych ARiMR, można je też przesłać rejestrowaną przesyłką pocztową.
Do 30 grudnia rolnicy zajmujący się przetwarzaniem produktów rolnych i obrotem nimi mogą składać wnioski o dotacje na rozwój działalności.