
Syrop z owoców czarnego bzu
Przygotowanie odbywa się tak samo, jak w przypadku soku, jednak przy syropie należy dodać mniej wody, aby puszczone soki mogły się same zagęścić. Owoce gotujemy w wodzie z cukrem i czekamy, aż wywar nabierze odpowiedniej, płynnej konsystencji.

Nalewka z owoców czarnego bzu
Przepis na nalewkę jest prosty. 1 kg owoców czarnego bzu myjemy, suszymy i wkładamy do słoika. Zalewamy spirytusem do przykrycia, odstawiamy w suche miejsce na miesiąc. Po tym czasie filtrujemy, zalewamy dodatkowo wodą z cukrem i odstawiamy na kilka tygodni. Zlewamy do butelek i przechowujemy w zaciemnionych warunkach.

Dżem z owoców czarnego bzu
Umyte i osuszone owoce (bez ogonków) gotujemy w wodzie przez kwadrans. Blendujemy, dodajemy cukier lub miód i znów gotujemy przez 15 minut. Gotową marmoladę przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy. Podobnie jak inne przetwory dżem dobrze trzymać w chłodnych i ciemnych warunkach, sprawdzi się np. spiżarnia lub piwnica.