5 z 10

fot. Pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Z ziemniaka
Blendujemy 1 ziemniaka (lub obierki z kilku ziemniaków) z litrem wody. Przecedzamy przez sitko. Pelargonie podlewamy płynem. Gęsty miąższ można wymieszać z podłożem. Stosujemy raz w miesiącu.
6 z 10

fot. Pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Ze skorupek jajek
Skorupki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około tydzień do ciemnego miejsca. Przecedzamy i wodą po skorupkach podlewamy pelargonie. Stosujemy raz na dwa tygodnie.
7 z 10

fot. Pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Z pokrzywy
1 kg rośliny zalewamy 10l wody, przykrywamy tkaniną, mieszamy codziennie, przez około 14 dni. Następnie podlewamy rośliny.
8 z 10

fot. Pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Z mleka
Mleko zasila roślinę w wapń. Do podlewania roślin należy je rozcieńczyć – do litra wody dodajemy około 50-100 ml mleka.