
Żółtko to prawdziwa bomba cholesterolowa. Z drugiej jednak strony dostarcza lecytyny, która zapobiega odkładaniu się go w ściankach naczyń. Dietetycy zezwalają osobom zdrowym na zjedzenie nie więcej niż 3-4 jajek tygodniowo. Osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu nie powinny zjadać więcej niż 1-2 jajek na tydzień. Najzdrowsze są jajka na miękko.

Te produkty obniżają cholesterol - owoce i warzywa
Szczególnie winogrona i jagody, które bogate są w przeciwutleniacze, ale też jabłka i truskawki zawierające pektynę, substancję zmniejszającą cholesterol nawet o 10%.
Z warzyw na największą uwagę zasługują marchew, ziemniaki i bakłażany.

Produkty obniżające cholesterol - oliwa z oliwek i olej rzepakowy
Zawierają jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które zbijają poziom złego cholesterolu.

Tłuste ryby morskie (makrele, sardynki, śledzie, węgorze, łososie)
Zawierają duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3, które wyrównują poziomy dobrego i złego cholesterolu.