
Błonnik
Posiada udowodniony badaniami korzystny wpływ na obniżenie wysokiego cholesterolu.
Warto zwrócić uwagę zwłaszcza na takie produkty jak płatki owsiane i jęczmienne, gruszki i jabłka ze skórką, marchewki, suszone śliwki, rośliny strączkowe (fasola, groch soja, soczewica), czy produkty zbożowe wieloziarniste (razowe makarony, grube kasze, ryż nieoczyszczony).

Orzechy na cholesterol
Zawierają kwasy omega-3, fitosterole i błonnik obniżające poziom złego cholesterolu frakcji LDL, a także magnez, potas i aminokwasy wpływające korzystnie na ciśnienie krwi.

Pełnoziarniste pieczywo na wysoki cholesterol
Zaledwie trzy porcje obniżają ryzyko udaru mózgu o 20%. Warto też włączyć do diety inne produkty pełnoziarniste, zwłaszcza zawierające owies i jęczmień, gdyż doskonale wpływają na poziom cholesterolu.

Awokado
Jest bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe obniżające wysoki cholesterol.