Producent sugeruje, że jego proukt ma unikalny charakter, ponieważ nie zawiera antybiotyków. "W rzeczywistości brak zawartości antybiotyków to cecha wspólna dla całego drobiu na krajowym rynku" przypomina KRD.
Przy okazji tego zawiadomienia Krajowa Rada Drobiarstwa przypomina, że cały drób dopuszczony do sprzedaży na rynku polskim nie zawiera antybiotyków. Produkty reklamowane jako niezawierające antybiotyków, pochodzące „z rodzinnych gospodarstw rolnych” wprowadzają w błąd.
W świetle prawa każde mięso drobiowe wyprodukowane zgodnie z prawem jest wolne od antybiotyków. Zgodnie z przepisami produkty z mięsa drobiowego nie mogą zawierać antybiotyków w momencie wprowadzenia do sprzedaży (Rozporządzenie Komisji (UE) nr 37/2010 z dnia 22. 12. 2009 r.).
Promowanie i sprzedawanie z ten sposób produktów Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza ocenia jako nieuczciwe wobec konsumentów.