Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Drób w Polsce bez antybiotyków. To norma, nie wyjątek

Redakcja
pixabay.com
Brak antybiotyków w drobiu to wspólna cecha wszystkich produktów wprowadzanych na krajowy rynek, a nie wyróżniająca daną firmę. Dlatego Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza złożyła do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumenta zawiadomienie o podejrzeniu stosowania jedną z firm praktyk naruszających zbiorowe interesy konsumentów.

 

Producent sugeruje, że jego proukt ma unikalny charakter, ponieważ nie zawiera antybiotyków. "W rzeczywistości brak zawartości antybiotyków to cecha wspólna dla całego drobiu na krajowym rynku" przypomina KRD.

Przy okazji tego zawiadomienia Krajowa Rada Drobiarstwa przypomina, że cały drób dopuszczony do sprzedaży na rynku polskim nie zawiera antybiotyków. Produkty reklamowane jako niezawierające antybiotyków, pochodzące „z rodzinnych gospodarstw rolnych” wprowadzają w błąd.

 

W świetle prawa każde mięso drobiowe wyprodukowane zgodnie z prawem jest wolne od antybiotyków. Zgodnie z przepisami produkty z mięsa drobiowego nie mogą zawierać antybiotyków w momencie wprowadzenia do sprzedaży (Rozporządzenie Komisji (UE) nr 37/2010 z dnia 22. 12. 2009 r.).

 

Promowanie i sprzedawanie z ten sposób produktów Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza ocenia jako nieuczciwe wobec konsumentów. 

 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska