Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Druga edycja konkursu ekosłodycz. Owsiane sezamki Karoliny były bardzo pyszne [zdjęcia]

(jw)
Wgląda piękni i smakuje tez bardzo, bardzo.
Wgląda piękni i smakuje tez bardzo, bardzo. Janina Waszczuk
Wczoraj w tucholskim starostwie rozstrzygnięto drugą edycję konkursu na ekosłodycz. Komisja miała trudne zadanie, bo były same pyszności.
Konkurs na ekosłodycz w TucholiEkosłodycze były pyszne.

Konkurs na ekosłodycz w Tucholi

Przesłane przepisy oceniła komisja konkursowa, wybierając przepisy, które zakwalifikowały się do drugiego etapu. Osoby, których przepisy zakwalifikowały się do II etapu konkursu, zaprezentowały komisji swoje ekologiczne słodycze.

Dorota Borzyszkowska z TPK, Malina Czupryniak, członek LGD, Danuta Żelaskowska, szefowa kuchni Zakładu Aktywności Zawodowej w Tucholi, oceniały wyroby według smaku pod względem użycia produktów ekologicznych i wyglądu oraz sposobu serwowania.

Pierwsze miejsce zajęły owsiane sezamki Karolina Wysockiej z Zespołu Szkół Licealnych i Technicznych w Tucholi, drugie - owsiana tarta z jabłkami Cezarego Spławińskiego z Zespołu Szkół Ogólnokształcących w Tucholi, na trzecim miejscu uplasowała się krem czekoladowy z kaszy jaglanej z sosem owocowym Martyny Rytlewskiej z Zespołu Szkół Licealnych i Technicznych w Tucholi, na czwartym znalazła się mrożona sałatka z owoców egzotycznych Marty Żmich z Zespół Szkół Licealnych i Technicznych w Tucholi,a na piątym miejsce były miniptysie z ajerkoniakowym kremem Magdaleny Misiak z Zespół Szkół Licealnych i Technicznych w Tucholi.
Komisja wyróżniła także wypiek makowy z jabłkami Kornelii Andrearczyk z Zespołu Szkół Licealnych i Agrotechnicznych w Tucholi i
"Łabędzia" na truskawkach Magdaleny Latkowskiej z Zespołu Szkół Licealnych i Technicznych w Tucholi oraz sałatkę "Owocowy mix" Artura Pruszaka z Zespołu Szkół Licealnych i Agrotechnicznych w Tucholi

Uczestnicy konkursu i ich osoby towarzyszące mogły posmakować wzajemnie swoich wyrobów, które były wyjątkowo smaczne i ekologiczne. Młodzież wymieniła wiedzę i doświadczenia kulinarne na temat użycia produktów ekologicznych w swoich wyrobach oraz zdradziła tajniki dobrego smaku.

Nagrody rzeczowe oraz dyplomy dla wszystkich uczestników II etapu konkursu wręczył Jerzy Kowalik Naczelnik Wydziału Edukacji, Zdrowia i Sportu.
Dorota Borzyszkowska z TPK szefowa jury podkreśliła, że zw komisji zwracała uwagę na produkty z jakich są zrobione wypieki. na sam koniec zwrócili uwagę na wygląda , chociaż też jest bardzo ważny.

Nagrody dofinansowane zostały ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Toruniu.

Czytaj e-wydanie »

Motoryzacja do pełna! Ogłoszenia z Twojego regionu, testy, porady, informacje

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska