
Szczególnie w okresie października dynie zyskują na popularności. Czy znasz jednak ich najpopularniejsze odmiany? Wszystkie znajdziesz już na kolejnych zdjęciach.

Dynia zwyczajna
Najpopularniejsza i najbardziej rozsławiona jest pochodząca z Ameryki środkowej dynia zwyczajna. Nie musi być ona jednak pomarańczowa! Dynia zwyczajna występuje również w kolorze białym i zielonym.

Dynia hokkaido
Dynie hokkaido wywodzą się z Japonii i są znacznie mniejsze od swoich europejskich odpowiedników. Ważą bowiem około 2/3 kilogramów. Warzywo pokryte jest cienką skórką, której nie trzeba obierać przed ugotowaniem. Ze względu na słodkawy smak dynię Hokkaido używa się również do przygotowywania deserów.

Dynia piżmowa
Dynia piżmowa jest stosunkowo nową odmianą. Ma cienką skórkę oraz gęsty miąższ, który jest ceniony w kuchni. Dynie piżmowe rosną na zwisających winoroślach, a swoim wyglądem przypominają kabaczki.