Ta niezaprzeczalna jesienna królowa ma wiele odmian. Obecnie dynia jest smacznym symbolem jesieni. To niskokaloryczne warzywo zawiera wiele składników mineralnych oraz witamin takich jak: magnez, wapń, cynk, witamina C czy też kwas foliowy. Jest również bogatym źródłem błonnika i beta-karotenu.
Takie są rodzaje dyń, które możesz wykorzystać w swoim domu! - zobacz listę
Pochodząca z Ameryki środkowej dynia, jest uznawana za jedną z najstarszych roślin uprawnych Nowego Świata. We współczesnych źródłach możemy znaleźć informacje o jej nasionach, które znalezione zostały w meksykańskich grobowcach datowanych na około 10 000 lat.
Szacuje się, że nim Kolumb w 1492 roku odkrył Amerykę, roślinę już od wielu lat hodowano nie tylko w celach spożywczych, ale także zdrowotnych. Do Europy została sprowadzona w XVI wieku przez morskie, Hiszpańskie eskapady. Zebraliśmy najciekawsze i najpopularniejsze odmiany dyni. Znajdziesz je w poniższej galerii.
